Miličković zakazao pres ispred sjedišta VDT-a i pozvao Orava

Miličković je pozvao Aivo Orava da se u petak u 14.55h pojavi ispred kancelarije VDT-a na konkferenciji za novinare, koja ima za cilj da spriječi da njegova krivična prijava “ne završi u tamnim ladicama podruma VDT”
1740 pregleda 0 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Savo Prelević
Vasilije Miličković, Foto: Savo Prelević

Manjinski akcionar Elektroprivrede Crne Gore Vasilije Miličković zakazao je za petak u 14.55 h konferenciju za medije ispred sjedišta Vrhovnog državnog tužilaštva, a vezi sa krivičnom prijavom koju je podnio, kako je istakao, protiv “organizovane kriminalne grupe na čelu sa premijerom Duškom Markovićem i drugim licima” koje je prijavio 23. januara ove godine.

“Tužilac, do danas, nije preduzeo nikave radnje.Iz razloga mog višegodišnjeg lošeg iskustva u saradnji sa Tuzilastvom,ovu prijavu želim učiniti javnom kako bi se izbjeglo njeno zaključavanje u podrumskim prostorijama Tužilaštva. Očekujem da će se zbog značaja ove krivične prijave odazvati starješine Tužilaštva g.(Ivica) Stanković i g. (Milivoje) Katnič kojima sam uručio poziv”, naveo je Miličković.

On se pismom obratio i šefu Kacelarije Evropske uije (EU) u Podgorici Aivo Oravu, u kojem je naveo “da je premijer Marković na čelu organizovane kriminalne grupe koja je strpala u džep braći Đukanovic i firmi A2A nekoliko miliona eura”.

“U prilogu Vam dostavljam otvoreno pismo na sve relevantne državne institucije koje se bave vladavinom prava, da ih upoznam na koji besprizorni način je odrađena pljačka državnih resursa u Elektroprivredi CG. Do danas mi niko nije odgovorio, niti će se, nazalost, odluciti na taj korak jer su sve te institucije oboljele od bolesti zvane partitokratija, pa o nezavisnim i profesionalnim institucijama prave države nema ni riječi ,niti ih može biti u ovako zaraženom partitokratskom sistemu koji neodoljivo podsjeća na neka davna vremena u Njemačkoj i Rusiji”, naveo je između ostalog Miličković.

On je pozvao Orava da se u petak u 14.55h pojavi ispred kancelarije VDT-a na konkferenciji za novinare, koja ima za cilj da spriječi da njegova krivična prijava “ne završi u tamnim ladicama podruma VDT”. “Bez pravnog rješenja ovog slučaja g. Orav nema zatvaranja najvažnijeg poglavlja 23 i 24 kako za građane, tako i za državu Crnu Goru”, poručio je Miličković u pozivu šefu Delegacije EU u Podgorici od kojeg očekuje da će se pojaviti na zakazanoj konferenciji u petak, u Ulici slobode, u Glavnom gradu tačno u 14.55h.

Miličković je podnio je glavnom specijalnom tužiocu Katniću krivičnu prijavu protiv “organizovane kriminalne grupe na čelu sa premijerom Markovićem”, ministarke ekonomije Dragice Sekulić, članova Borda EPCG Đoka Krivokapića, Ranka Milovića, Ljuba Kneževića, Samira Hodžića, Vladana Radulovića, Oreste Bramantia, Masima Tiberga, Frencesca Becchellia, sutkinje Privrednog suda Danijele Vukčević i drugih NN lica.

Krivičnom prijavom ih sumnjiči “da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u pokušaju iz člana 272 stav 3 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika, i u vezi sa članom 20 Krivičnog zakonika”. Sumnje se tiču preuzimanja Rudnika uglja od strane EPCG.

Ta transakcija je okončana prošlog ljeta za oko 33 miliona eura. Najviše novca od prodaje akcija Rudnika dobio je A2A oko 12,8 miliona, država 10 miliona i brat crnogorskog predsjednika Aco Đukanović oko 3,4 miliona eura.

Privredni sud je nedavno odbio Miličkovićev tužbeni zahtjev da se poništi sporna odluka skupštine EPCG o preuzimanju Rudnika, ali se on žalio Apelacionom sudu.

Bonus video: