Miličković: Zoran Đikanović da hitno reaguje i zaustavi preuzimanje Rudnika uglja

“Trebali smo Aca Đukanovića častiti tih četiri miliona eura da bi EPCG stekla većinski paket akcija Rudnika uglja”, zaključio je Miličković
159 pregleda 1 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 29.03.2018. 14:18h

Predsjednički kandidat i manjinski akcionar Elektroprivrede Vasilije Miličković optužio je bivšeg premijera Mila Đukanovića, i njegovog mlađeg brata Aca “za klasični državni udar u EPCG”, a vezano za jučerašnju skupštinsku odluku tog društva da preuzme sve akcije Rudnika uglja Pljevlja po cijeni od 6,4 miliona eura.

On je pozvao predsjednika Komisije za tržište kapitala Zorana Đikanovića da reaguje i ne dozvoli da regulator tržištu kapitala dozvoli davanje saglasnosti na ovo preuzimanje jer je “u scenariju braće Đukanović ovaj državni udar traje od decembra 2016. godine”.

“Podnio sam šest krivičnih prija prošle godine tim povodom i dvije krivične prijave ove godine. Na žalost, zarobljeno tužilštvo odbilo mi je dvije krivične prijave, iako su juče dva glavna akcionara u EPCG priznala na skupštini das u u kofliktu interesa, kada je u pitanju preuzimanje akcija Rudnika”, istakao je Miličković.

Naime, svega nekoliko malih akcionara Elektroprivrede koji imaju zajedno manje od 0,1 odsto ove elektroenergetske kompanije donijeli su juče na skupštini tog društva odluku o pokretanju preuzimanju svih akcija Rudnika uglja Pljevlja.

“Odluku o preuzimanju Rudnika donijeli su đed Pero, baba Jovana i strina Draginja. Moj mozak ne može da shvati da ćemo mi mali akcionari sa oko 0,08 odsto akcija EPCG odlučivati o transakciji i pljački vrijednoj 100 miliona eura! To je osmišljeno od strane Vlade i organizovane kriminalne grupe koja se sakrila iza sakrivenog kastodi računa”, tvrdi Miličković.

Na taj način više nego simboličan broj malih vlasnika EPCG uslišio je prošlogodišnju želju A2A i brata bivšeg premijera Đukanovića da im se otkupi većinski paket akcija u pljevaljskom Rudniku uglja. Sve akcije Rudnika, EPCG će koštati oko 23 miliona eura, od čega će Đukanović dobiti oko 3,8 miliona.

“Trebali smo Aca Đukanovića častiti tih četiri miliona eura da bi EPCG stekla većinski paket akcija Rudnika uglja”, zaključio je Miličković, ističući da nikšićkoj kompaniji nije trebalo nametati “obavezu da preuzme sve ostale akcije pljevaljske kompanije i na taj način kupi „mrtvo tele“.

Bonus video: