Milion kvadrata na Adi i Velikoj plaži spremaju za prodaju

Od 2009. propalo više tendera za Adu i Veliku plažu. Bilo najava da će porodica Al Nahijan iz Abu Dabija uložiti čak 26 milijardi eura
59 pregleda 21 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ada Bojana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.04.2015. 14:22h

Ulcinjska rivijera uskoro će postati korisnik, a zatim i vlasnik blizu milion kvadrata zemljišta na Velikoj plaži i Adi, a namjera je da se ubrza proces privatizacije.

Vlada je odluku o prenosu prava korišćenja donijela 4. decembra prošle godine, a objavljena je u Službenom listu od 16. marta. Katastar u Ulcinju je trebalo u roku od osam dana da izvrši ovaj upis, ali još nije završio cijeli posao. “Vijestima” je u Ulcinjskoj rivijeri rečeno da je to prva faza nakon koje slijedi i prenos prava svojine na Ulcinjsku rivijeru.

Kompanija je do sada bila samo vlasnik objekata čak i bez prava korišćenja na zemljištu u okviru hotelskih kompleksa zbog čega su i propadali svi raniji tenderi za privatizaciju.

Odlukom Vlade, Rivijeri će pripasti oko 335 hiljada kvadrata na Velikoj plaži, gdje se nalaze hoteli Olimpik i Belvi, i preko 660 hiljada kvadrata na Adi gdje je nudističko naselje. U obrazloženju odluke Vlade navedeno je da je sadašnja Ulcinjska rivijera pravni nasljednik bivšeg istoimenog društvenog preduzeća zbog čega joj pripada pravo korišćenja i služi za obavljanje djelatnosti društva.

Direktor Ulcinjske rivijere Radomir Mikan Zec kazao je da je upis vlasništva preduslov za privatizaciju.

“Već se javljaju investitori zainteresovani za privatizaciju preduzeća, a nakon donošenja vladine odluke porasla je i vrijednost akcija. Iz Vlade je najavljeno da će ove godine biti raspisan tender”, kazao je Zec “Vijestima”.

Vlada je od 2009. raspisivala nekoliko tendera za Adu Bojanu i Veliku plažu, ali bez uspjeha iako je vladarska porodica Al Nahijan iz Abu Dabija najavljivana kao siguran partner u koji će uložiti čak 26 milijardi eura.

Većinski vlasnik Ulcinjske rivijere je država. Kompanija je u 2014. zabilježila gubitak od 863 hiljada eura, dok je godinu ranije imala dobit od 7,8 hiljada. Prihodi su iznosili 2,48 miliona eura i bili su 14 odsto manji. Rashodi su porasli za skoro isti procenat na 3,2 miliona eura.

Bonus video: