Milione oprostili za garaže i podrume

Država je u određenom broju slučajeva dobila suterene, garažna mjesta, nezavršene poslovne prostore i prostore u lošem stanju, konstatovao je DRI
1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.10.2016. 05:48h

Državna revizorska institucija (DRI) preporučila je Vladi da preispita rješenje da se poreski dug naplaćuje imovinom.

DRI je tokom revizije efikasnosti naplate poreskog duga imovinom, utvrdila da primjena Uredbe o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika nije u značajnijoj mjeri doprinijela efikasnijoj naplati poreza i smanjenju poreskog duga. Utvrđeno je i da nije značajnije uticala na budžetske uštede u smislu smanjivanja izdataka zakupa prostorija za potrebe državnih organa. Uz to, uredba u svim slučajevima nije obezbijedila da poreski obveznici koji su dug platili imovinom urednije izmiruju poreske obaveze i da se rasterete poreskog duga.

“Država je u određenom broju slučajeva dobila suterene, garažna mjesta, nezavršene poslovne prostore i prostore u lošem stanju”, konstatovala je DRI u izvještaju “Efikasnost naplate poreskog duga imovinom poreskog obveznika”, koji je juče objavila.

Kolegijum za tu reviziju činili su senatori Branislav Radulović i Nikola Kovačević.

Vlada je uredbu donijela 2013. godine i tada je omogućeno da se dug (zaključno sa 2012) iznad 100 hiljada eura plati imovinom. Ministar finansija u tom periodu bio je Radoje Žugić.

Revizijom je utvrđeno da je od početka primjene uredbe zaključen 21 ugovor od čega 14 sa firmama i sedam sa opštinama. Dužnici su imali ukupni dug od 34 miliona eura od čega je ugovorima definisano da se imovinom plati 23,35 miliona. Od te sume realizovano je 12,72 miliona ili 54 odsto, dok je do završetka revizije ostalo nerealizovano 10,6 miliona.

Vrhovna revizija je konstatovala da je od ukupno 8.128 metara kvadratnih poslovnih prostora koji su stečeni naplatom poreskih potraţživanja 4.147 metara kvadratnih metara ili nešto malo iznad polovine (51,03 odsto) je dato na korišćenje državnim organima.

DRI je zaključila da je izvršna vlast kršila uredbu jer je u pojedinim ugovorima unijeta odredba da su ugovorne strane saglasne da će se razlika između procijenjene vrijednosti poslovnog objekta i zemljišta i utvrđenog duga koristiti za naplatu budućih poreskih obaveza što uredba nije dozvoljavala.

“Iako je primjena Uredbe trebalo da obezbijedi da stečena imovina bude iskorišćena za potrebe smještaja državnih organa što podrazumijeva da su u pitanju kvalitetni poslovni prostori, revizijom je utvrđeno da su preuzimani prostori koji su namijenjeni za maloprodajne i ugostiteljske objekte, podrumski prostori, garaže, nezavršeni prostori, prostori koji nemaju, upotrebnu dozvolu”, navodi se u izvještaju.

Utvrđeno je da Uprava za imovinu ne posjeduje sve ugovore koji su zaključeni o naplati duga imovinom.

U izvještaju piše da je Vlada zaključkom zadužila Ministarstvo finansija da pripremi plan prodaje imovine koju država uzme po osnovu naplate poreskog duga, da definiše rokove i posebnim ugovorom reguliše da ako se imovina proda po cijeni nižoj od procijenjene razlika u cijeni bude obaveza poreskog dužnika. DRI je konstatovala da pomoćnik ministra finasija za imovinu nije bio upoznat sa tim zaključkom, te da on nije realizovan.

Mala korist države od smanjenja troškova za kiriju

Državna revizorska institucija u izvještaju navodi da su davanjem na korišćenje imovine stečene naplatom poreskih potraživanja izdaci za zakup prostorija za potrebe državnih organa smanjeni za 113.402 hiljade eura ili 3,17 odsto manje u odnosu na izdatke za zakup u 2015. godini.

Konstatovano je da je od deset firmi sa kojima je zaključen ugovor o plaćanju poreskog duga imovinom njih pet su na crnoj listi Poreske uprave obavljenoj u julu sa ukupnim poreskim dugom od 6,11 miliona.

Predmet revizije bile su aktivnosti koje sprovode Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Uprava za imovinu i Uprava za nekretnine.

Prvo vidjeti da li je korisno, pa onda uzeti objekat od dužnika

Državna revizorska institucija je preporučila da Ministarstvo finansija izradi plan upravljanja imovinom i plan prodaje imovine koju uzima od poreskih dužnika.

Preporučeno je da Direktorat za imovinu u Ministarstvu finansija i Uprava za imovinu izvrše kontrolu sprovođenja svih ugovorenih odredbi iz zaključenih ugovora u vezi sa rokovima adaptiranja nezavršenih poslovnih prostora.

Preporučeno je da se prije nego se neki objekat uzme od poreskog dužnika ispita da li je on adekvatan i koji se državni organ tu može smjestiti.

Preporučeno je da Poreska uprava dostavi Ministarstvu finansija podatke o stanju duga obveznika na dan podnošenja zahtjeva za plaćanje duga imovinom, da se izvrše ispravke listova nepokretnosti, identifikuju sve nepokretnosti u državnoj svojini...

Bonus video: