Milionsku prevaru plaćaju akcionari

Zbog otkrivene prevare sa mjerenjima na instalacijama naftnog skladišta moraju pokriti štetu iz profita. Tužilaštvo istražuje slučaj
83 pregleda 3 komentar(a)
Zetatrans, Foto: Zetatrans.co.me
Zetatrans, Foto: Zetatrans.co.me
Ažurirano: 09.12.2016. 21:02h

Akcionari Zetatransa imaće štetu nešto veću od milion eura za koju će biti umanjen profit ove kompanije, zbog “incidenta koji se odnosi na prevaru u djelatnosti skladištenja”.

Ta šteta od milion i 37 hiljada eura odbiće se od profita za ovu godinu, a možda i za narednu ukoliko ovogodišnji profit ne bude dovoljan.

U izvještaju o poslovanju Zetatransa za devet mjeseci prikazan je akumulirani gubitak firme od 271 hiljadu eura, iako je ta stavka trebalo da bude u plusu za oko 750 hiljada eura na osnovu prošlogodišnje nepodijeljene dobiti od 224 hiljade i ostvarenog neto profita za devet mjeseci od 536 hiljada.

U tom izvještaju pod bitnim događajima navedeno je da su otkivene značajne greške u finansijskim izvještajima za 2015. godinu i da se ta greška odnosi na “incident koji se odnosi na prevaru u djelatnosti skladištenja”.

Kako nije bilo dodatnih informacija o ovoj “prevari” i zašto se smanjuje dobit akcionara, “Vijesti” su prošle sedmice poslale pitanja upravi Zetatransa sa molbom da objasne o čemu je riječ.

Odgovori redakciji nisu stigli, već je Zetatrans juče na berzi objavio saopštenje u kojem navode da shodno odredbama Pravilnika o kotaciji na Montenegroberzi obavještavaju svoje akcionare, potencijalne investitore i ostalu zainteresovanu javnost, da se desio vanredni događaj koji je uticao na promjenu finansijskih izvještaja.

Prema informacijama “Vijesti”, sporni događaj datira još od sredine 2014. godinu i u vezi je sa poslovnim odnosom Zetatransa sa Vuk petrolom i firmom A-KOP, što od početka prošle godine provjerava Osnovno državno tužilaštvo.

“Naime, Zetatrans je radi obezbjeđenja dospjelih i budućih obaveza imao založno pravo na robi (naftni derivati). Posredstvom javnog izvršitelja iz Podgorice, vodili smo izvršni postupak po rješenju o izvršenju radi naplate novčanog potraživanja izvršnog povjerioca, po pravosnažnoj presudi Privrednog suda Crne Gore. Prilikom utvrđivanja kvaliteta i kvantiteta robe koju je vršila certifikovana kuća utvrdila je, da u rezervoarima skoro i da nema goriva. Takođe, istim nalazom utvrdila je da su mjerne ose (sonde) neispravne, odnosno da su bile od strane nepoznatih osoba prepravljene - po dnu zavarene, usljed čega su se prilikom ove i prethodnih kontrola dobijali netačni rezultati o visini goriva u rezervoarima. Rezervoari su bili pod carinskim režimom, a garant je Zetatrans”, navedeno je u jučerašnjem saopštenju.

Iz kompanije su naveli da su nakon dobijenih informacija 23. septembra ove godine tužilaštvu podnijeli krivičnu prijavu protiv nepoznatog izvršioca.

“Zetatrans je o svim događajima odmah obavijestio Upravu carina. Na osnovu dobijenih rezultata, Uprava carina je utvrdila visinu carinskog duga, koji je Zetatrans odmah uplatio na račun budžeta Crne Gore. Zetatrans vjeruje da će nadležni državni organi naći počinioce ove kriminalne radnje i da će se gubitak nadoknaditi. Iz razloga što počinjeno djelo nije bilo učinjeno u 2016. godini, pretrpljeni gubitak Zetatransa tereti rezultat prethodnih godina”, saopšteno je iz kompanije.

I pored velike štete, kako navode, ni u jednom trenutku nisu dopustili da se taj incident odrazi na poslovanje društva, a kako poslovni rezultati bilježe rast, jer su imali neto dobit od 599 hiljada eura za devet mjeseci ove godine, očekuju da će brzo nadomjestiti nastali gubitak i ostati lider u pružanju logističkih usluga na tržištu Crne Gore i regionu.

Većinski vlasnik Zetatransa sa 69 odsto je slovenačka Intereuropa, dok preostalih 30 odsto u pojedinačno malim procentima većinom imaju firme i građani iz Crne Gore.

Bonus video: