Milisav Đukanović: Kako da se naplatimo od mašine koja je pod hipotekom kod banke?

Bivši radnici namjeravaju da se obrate notarskoj komori jer nije ispoštovan notarski zapis o uslovima i načinima isplate otpremnine zaposlenih koji je sačinjen u aprilu 2013.godine
110 pregleda 3 komentar(a)
Montavar Metalac, Foto: Svetlana Mandić
Montavar Metalac, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.11.2015. 15:59h

Bivši radnici nikšićkog Montavar Metalca, koji su otpušteni u septembru 2012.godine kroz postupak dobrovoljne likvidacije, okupili su se danas ispred kapija preduzeća u znak protesta što im još uvijek nije isplaćen drugi dio otpremnina. Njima se duguje po oko 6.800 eura, a na isplatu otpremnina čekaju tri godine.

"Riječ je o 29 radnika, ali je jedna koleginica u međuvremenu preminula. Apsurdno je to što nam je za isplatu tog duga namijenjena mašina Šarman na koju Erste banka ima hipoteku. Kako da se naplatimo od mašine koja je pod hipotekom kod banke", kazao je u ime pomenutih radnika Milisav Đukanović.

Bivši radnici namjeravaju da se obrate notarskoj komori jer nije ispoštovan notarski zapis o uslovima i načinima isplate otpremnine zaposlenih koji je sačinjen u aprilu 2013.godine. U pomenutom zapisu stoji da je ukupan dug za 29 bivših radnika preko 194 hiljade eura, kao i da je rok za isplatu 90 dana od dana potpisivanja. Nabavna cijena mašine Šarman je 591 hiljadu i ukoliko firma u naznačenom roku ne uspije da nabavi sredstva za otpremnine prodajom pomenute mašine, dužna je da novac za otpremnine, kako stoji u notarskom zapisu, obezbijedi na drugi način.

"Mi samo tražimo ono što je naše. Ići ćemo i u notarsku komoru da tražimo naša prava", poručio je Branislav Jelić.

Stečajni upravnik Montavar Metalca dr Saša Zejak u septembru je priznao razlučno pravo bivšim radnicima nad horizontalnom bušilicom Šarman koja je prethodno založena kod Erste banke. On je "Vijestima" kratko kazao da se mora poštovati Zakon o stečaju i da će sve biti isplaćeni u skladu sa pomenutim zakonom, nikako drugačije.

Stečajna uprava Montavar Metalca u oktobru je raspisala drugi oglas za prodaju imovine toga preduzeća, javnim prikupljanjem ponuda, po cijeni od 9,83 miliona eura, koliko je iznosila cijena na prethodnom tenderu. Ponude se mogu dostavljati do danas do 14 sati na adresu Privrednog suda, a njihovo otvaranje biće obavljeno sjutra. Prema riječima Zejaka za sada nije stigla ni jedna ponuda.

Metalac je 2004. godine prodat mariborskoj firmi Metalna Nova, u vlasništvu Gorana Mladenovića, za 450 hiljada eura, i tada je naziv preduzeća promijenjen u Montavar Metalac. Mladenović je 2012. prodao matičnu firmu i pod okriljem Metalca formirao novu kompaniju Metalna Montavar inženjering. Iako je Vlada vlasniku Metalca garantovala za kredit od 1,5 miliona EUR, on nije isplatio dug radnicima. Nakon što je Erste banka tražila naplatu garancije, većinski udio u Metalcu pripao je Investiciono- razvojnom fondu.

Prijavio Đukanovića policiji

Zejak je Đukanovića zbog uznemiravanja prijavio policiji, a kako bivši radnik Metalca tvrdi, razlog tome je telefonski poziv.

"Nazvao sam ga da bih saznao kakva je situacija sa drugim dijelom naših otpremnina. Rekao je da očekuje da se Metalc proda, pa kada se to desi onda može nešto da se isplati, ali da je sve pod znakom pitanja. Pitao sam ga do kada ćemo mi da čekamo, a on je odgovorio rječnikom neprimjerenim za jednog intelektualca. Prijavio me policiji kao da ga uznemiravam preko telefona, a ja sam mu se čak i izvinio što ga zovem" tvrdi Đukanović.

Zejak nije želio da komentariše pomenutu prijavu.

Bonus video: