Milošević: Jelić dala Kostiću 85.000 eura za konsultantske usluge

Milošević kaže da nije završio sve što je planirao, te da u Zavodu postoje ozbiljni problemi
93 pregleda 0 komentar(a)
Rade Milošević, Foto: Zoran Đurić
Rade Milošević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.08.2016. 17:42h

Bivša direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić uplatila je ekonomskom analitičaru Vasiliju Kostiću 85 hiljada eura na ime honorara za konsultantske usluge u projektu “ Mladi su naš potencijal “. Do tih podataka došao je aktuelni direktor Zavoda Rade Milošević, koji kaže da osim što se novac nenamjenski trošio postavlja se i pitanje kapaciteta Zavoda koji ne može sam da obučava mlade ljude.

Kostić kaže da je projekat značajan za ekonomski i privredni rast Crne Gore, a Vukica Jelić da je sve urađeno u skladu sa zakopnom i procedurama.

Dva i po mjeseca nakon što je prema Lex specijalisu došao na mjesto direktora Zavoda za zapošljavanje, Rade Milošević kaže da nije završio sve što je planirao, te da u Zavodu postoje ozbiljni problemi, kako kaže sistemske prirode. Ipak smatra da je češljajući dokumenta naišao na dovoljno podataka koji ukazuju da je prethodno rukovodstvo nenamjenski trošilo novac poreskih obveznika. U tom smislu ističe projekat “Mladi su naš potencijal “ .

“Bivša direktorica gospođa Jelić je za honorare u jednom projektu čovjeku dala vjerovali ili ne 85 hiljada eura. Znači, za jedan projekat, jednom čovjeku 85.000 eura. Dati 85.000 eura za jednog mentora, ne ulazeći u kvalifikacije tog čovjeka i da to potpuno bude normalno-meni je to neprihvatljivo“, navodi Milošević.

U dokumentu koji je Milošević pokazao piše da je bivša direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić sklopila ugovor sa firomom New Consulting čiji je direktor Vaslije Kostić. Navodi se i da je projekat “Mladi su naš potencijal, pružimo im šansu“ počeo da se realizuje 14.04. 2015. godine, da će trajati dvije godine i da će Zavod Kostiću u to ime isplatiti 85.000 eura.

“Sve ove aktivnosti su papirološki ispravne ali se postavlja pitanje gdje je etika. I takođe postavlja se pitanje da li Zavod ima kapaciteta, ako Zavod ne može da obučava mlade ljude koja je njegova svrha", navodi Milošević.

“Ovo su podaci iz 2015. i 2016. postavlja se pitanje šta se radilo u posljednjih 7-8 godina, potrošena su ogromna sredstva na netransparentan način.“

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić potvrdio je TV Vijesti da je on vlasnik konsultantske firme koja je dobila projekat od Zavoda. U reagovanju navodi da projekat osim što traje dvije godine, sadrži tri segmenta te da je od izuzetnog značaja za podsticaj zapošljavanja u opštinama.

"Razvoj preduzetništva – unapređenje preduzetničkih znanja i poslovnih vještina i uspostavljanje i razvoj klastera su prepoznati kao ključni modeli razvoja nedovoljno razvijenih zemalja. Upravo, nedostatak tih znanja i poslovnih vještina jeste dominantna karakteristika naše prakse koja ukoliko ne bude otklonjenja će i u budućnosti predstavljati ozbiljnu barijeru privrednom i ekonomskom rastu Crne Gore. Upravo su to ključni razlozi koji ovom projektu daju poseban značaj i težinu", kazao je Kostić.

Na pitanje TV Vijesti kako komentariše Miloševićeve optužbe da je nenamjenski trošila novac

Bivša direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić je odogovrila:

"Kao i svaki drugi program u ZZCG i ovaj se sprovodi u skladu sa zakonima i procedurama. Program “ Mladi su naš potencijal je posebno značajan jer promoviše i podstiče uključivanje mladih na tržište rada. A što o tome i bilo čemu misli Milošević, vjerujem da u Crnoj Gori više nikome nije važno.“

“Zavod ima 320 ljudi. Vjerujem duboko da u Zavodu postoje profesionalci koji bi se mogli angažovati a ne da se te pare daju na konsultantske usluge nego da se koriste za program i zapošljavanje. Za 85 hiljada eura mi smo mogli da zaposlimo 20 ljudi na godinu dana.“

Nakon što je Centralni odbor građanskog pokreta URA juče odlučio da napusti Vladu izbornog povjerenja, Milošević će kao njihov predstavnik napustiti mjesto direktora Zavoda, tokom ovog mjeseca. Do tad, kako kaže, u fokusu njegove pažnje je nezakonito zapošljavanje tokom predizborne kampanje o čemu će takođe obavijestiti javnost.

Bonus video: