Milošević ne želi da hljeb poskupi

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja,obećao je pekarima da će do petka obaviti konsultacije sa predstavnicima Vlade i trgovačkih lanaca, kako se sadašnje maloprodajne cijene hljeba, uprkos rastu troškova proizvođača, ne bi povećavale.
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2011. 17:22h

Iz Ministarstva je nakon sastanka sa pekarima saopšteno da će ministar naredne sedmice ponovo organizovati sastanak sa proizvođačima hljeba, kada će ih obavijestiti o rezultatima konstultacija.

" Zajednički cilj je da se zaštiti krajnji potrošač u smislu zadržavanja cijene hljeba na sadašnjem nivou", kaže se u saopštenju.

Pekari Miloševića "detaljno upoznali sa problematikom snabdjevenosti crnogorskog tržišta pšenicom i brašnom", kao i rastom cijena brašna i ostalih inputa u proizvodnji hljeb, te najavljenog poskupljenja goriva i električne energije.

" Konstatovano je da je posljednjih mjeseci došlo do značajnog rasta cijena inputa potrebnih za proizvodnju hljeba", saopšteno je iz Ministarstva.

Proizvođači su ministru predočili i podatak da su, pored povećanja cijena inputa, veoma visoki i rabati koje odobravaju trgovcima ali i povećani procenti povraćaja hljeba kao i dug period naplate potraživanja.

Ako postoji potreba da se u nekim granama ili industrijama razmatra politika smanjenja poreskih stopa to ćemo uraditi, ali držeći se temelja fiskalne politike, rekao je ministar Katnić.

Pekari traže da se donese uredba koja bi regulisala promet hljeba, a ministru su predstavili i svoj zahtjev za uvođenje nulte stope poreza na dodatnu vrijednost (PDV) na hjeb i sedam odsto na peciva.

Crnogorski pekari traže i dosljednu i potpunu primjenu Zakona o bezbjednosti hrane što bi, prema njihovim riječima, doprinijelo stvaranju jednakih uslova za sve proizvođače u pekarskoj industriji.

Pekari traže da se donese uredba koja bi regulisala promet hljeba, a ministru su predstavili i svoj zahtjev za uvođenje nulte stope poreza na dodatnu vrijednost (PDV) na hjeb i sedam odsto na peciva

Nije stigao zahtjev pekara za smanjenje PDV-a

Na pitanje da li je Ministarstvu finansija stigao zahtjev od pekarske industrije za smanjenje PDV-a na hljeb, ministar Milorad Katnić je kazao da formalno još nijesu dobili taj zahtjev koji će svakako razmotriti. - Opredijeljeni smo da se fiskalna politika temelji na niskim poreskim stopama i što više jedinstvenih stopa, bez izuzetaka.

"Ako postoji potreba da se u nekim granama ili industrijama razmatra politika smanjenja poreskih stopa to ćemo uraditi, ali držeći se temelja fiskalne politike. Ako se otvori prostor za izmjenu po pojedinim granama i industrijama, onda je teško voditi poresku politiku koja može biti konzistentna u dugom roku i koja može dati dobre rezultate", rekao je Katnić.

Bonus video: