Milošević: Nećemo morati da uvozimo meso

Vlada je proteklih godina ulagala u mesnu industriju i u toj oblasti postoje značajni prerađivački kapaciteti ali posao nije urađen do kraja
65 pregleda 0 komentar(a)
Tarzan Milošević, Foto: Luka Zeković
Tarzan Milošević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.01.2012. 02:08h

Crna Gora bi mogla nakon tri godine aktivnog rada i ministarstva i poljoprivrednika da obezbijedi uslove u kojima ne bi bilo potrebe za uvozom svježeg junećeg, goveđeg i pilećeg mesa jer nema razloga da ogromne količine novca koje se troše za to meso ne ostaje u Crnoj Gori, kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević.

On je u razgovoru za "Vijesti" kazao da je za povećan uvoz hrane tokom protekle godine “odgovorna” bolja turistička sezona, a ne smanjenje domaće proizvodnje.

Uvoz mlijeka i prerađevina 40 miliona

"Imali smo veći broj gostiju pa samim tim je i potrošnja hrane bila veća. Uvozimo gotovo 40 miliona eura mlijeka i mliječnih prerađevina, to znači da nemamo dovoljno prerađivačkih kapaciteta kao ni krava i ovaca koje bi mogle da nadomjeste taj uvoz. Međutim, u mesnoj industriji objektivno Crna Gora ima šansu da u sljedeće tri godine sama obezbijedi dovoljno junećeg i goveđeg i pilećeg mesa. To možemo da uradimo ali ne možemo da nadomjestimo oko 40 miliona eura uvoza svinjskog mesa jer nijesmo podneblje koje može da ima takve farme", kazao je Milošević i dodao da se zahvaljujući proizvodnji pršuta oko 70 odsto uvezenog svinjskog mesa opet izvozi.

Vlada je proteklih godina ulagala u mesnu industriju i u toj oblasti postoje značajni prerađivački kapaciteti ali posao nije urađen do kraja jer se sirovina mora uvoziti. Milošević je svjestan tog problema.

Povećati subvencije za uzgoj stoke

"Počeli smo sa subvencijama za tov junadi koje su oko 120 eura po jednom grlu. Siguran sam da treba razmišljeti o subvencijama za svinjogojstvo, živinarstvo i to bi pospješilo razvoj jer se uvozi oko šest miliona kilograma pilećeg mesa", kazao je on.

Ministarstvo pomaže tov oko 3.000 junadi, a Milošević tvrdi da je interesovanje veliko i ubijeđen je da će 2012. godine imati najmanje 4.500 grla.

"Ako bi napravili veći podsticaj pa da subvencioniramo po 200 eura kao što je u zemljama regiona sigurno bi u roku od tri godine mogli to da supstituišemo. Da bi smanjili uvoz potrebno nam je da za Crnu Goru imamo oko 10.000 junadi. Isto to možemo da uradimo za tov piladi jer nema razloga da to meso uvozimo. To je izazov ali je tako", kazao je on.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: