Minić: Vlada podređuje vodne resurse potrebama režimskih igrača

"U zarobljenoj državi nema objektivnih i pravednih zakona, a i ovaj nema te odlike, niti funkcioniše pravna država. Upravo su zato i građani, bez obzira na njihove pripadnosti, najveća brana hidro-mafiji koja želi oteti budućnost generacijama koje dolaze“
82 pregleda 9 komentar(a)
Valentina Minić, Foto: Demokrate
Valentina Minić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 27.11.2018. 13:38h

Vlada kroz Predlog zakona o vodama namjerava da nastavi podređivanje bogatih vodnih resursa profitnim potrebama režimskih igrača u energetskom sektoru, prije svega u oblasti gradnje minihidrocentrala (mHE), saopštila je poslanica Demokratske Crne Gore, Valentina Minić.

"Taj akt Vlade ne sadrži neophodne garancije za kojima postoji snažna potreba, imajući u vidu devastaciju rječnih korita u prethodnom periodu u režiji ničim ograničenih i ni od koga kontrolisanih 'povlašćenih proizvođača', koje subvencionišu obični građani preko viših računa za struju“, navela je Minić u saopštenju.

Ona smatra da se, usljed devastacije rječnih korita, uništenja rijeka i montiranja hidrocentrala nauštrb životne sredine, planinskog turizma i poljoprivrede, obesmišljava se svaka mogućnost povratka selu.

"Time se srozava kvalitet života na tim područjima i gase atraktivne ekološke, turističke i agrarne destinacije, nadaleko poznate i veoma atraktivne. O tome koliko se do sad vodilo računa o zaštiti vodnih snaga, najbolje govori i to da su eksploatatori prilikom izgradnje i rada mHE ne samo narušavali norme o garantovanom minimumu, nego i devastirali okolna imanja i lokalne puteve“, kazala je Minić.

Ona je dodala da su privilegovani pojedinci „udarili“ i na rijeke u kojima se nalaze stenoendemi, kao što je slučaj sa Bukovicom u Opštini Šavnik, što je nedopustivo ukoliko se želi zdrava životna sredina i odgovoran odnos prema budućim generacijama.

"Ni u važećem zakonskom tekstu, ni u planiranim izmjenama takozvani uslovi za izgradnju objekata nijesu definisani na potpun, precizan i jasno određn način. To omogoćava zloupotrebe, različita tumačenja, ali i izbjegavanje odgovornosti za ono što je učinjeno prilikom projektovanja i gradnje objekata i uređaja za korišćenje vodnih snaga“, rekla je Minić.

Ona je navela da tu postoje „elastične formulacije“ koje se mogu tumačiti prema željama i potrebama „strateških investitora“, dok nema jasnih ograničenja, zahtjeva, ni indikatora za mjerenje i kontrolu.

"Nažalost, ni od novopredloženog Savjeta za vode se ne može očekivati prevelik učinak na planu zaštite vodnih resursa od tajkuna. Ovo, prije svega, zato što je pod potpunom kontrolom Vlade koja mu bez dovoljno razrađenih kriterijuma i procedura imenuje članove. Maksimalno je sužen prostor da u to tijelo uđu nezavisni i nevladini stručnjaci“, saopštila je Minić.

Ona smatra da je vrijeme da se stane na put hidro-mafiji koja je zarobila energetski sektor i bez milosti devastira rijeke.

"U zarobljenoj državi nema objektivnih i pravednih zakona, a i ovaj nema te odlike, niti funkcioniše pravna država. Upravo su zato i građani, bez obzira na njihove pripadnosti, najveća brana hidro-mafiji koja želi oteti budućnost generacijama koje dolaze“, zaključila je Minić.

Bonus video: