Ministar odbio sve izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata

O zahtjevu za produženje legalizacije na narednoj sjednici
3834 pregleda 0 komentar(a)
Nema izmjene zakona, jer bi se nastavila agonija: Radulović, Foto: Zoran Đurić
Nema izmjene zakona, jer bi se nastavila agonija: Radulović, Foto: Zoran Đurić

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović odbio je juče mogućnosti za izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata koje su na skupštinskom odboru zatražili predstavnici Zajednice opština i Inženjerske komore. Konsultativno saslušanje na odboru za prostorno planiranje, turizam, poljoprivredu i ekologiju održano je na osnovu inicijativa Zajednice opština i Inženjerske komore.

Sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić tražio je da se hitno na dnevni red Skupštine stavi predlog izmjena člana 217 zakona koji je predviđao da opštine mogu završiti izradu urabanističkih planova započetih prije usvajanja novog zakona, ali najkasnije do 31. decembra 2018. godine. Zajednica opština ima 17 predloga za izmjenu zakona, koji je za njih veoma sporan, ali su juče tražili da se hitno usvoji ova izmjena, kako bi se spriječilo nastajanje veće štete i blokada izrada urbanističkih planova.

“Kod opština je u toku izrada 83 urbanistička plana, od čega su 63 u završnoj fazi. Ukoliko se ne bi produžio rok za njihovu izradu opštine 31. decembra gube pravo da više rade na njima i oni prelaze u nadležnost ministarstva i Vlade. Ukoliko se ne bi produžio rok stvorio bi se zastoj, ministarstvo i Vlada bi bili preopterećeni a opštine bi obrađivačima morale da plate za nešto što se vraća na početak”, kazao je Bojadžić.

Radulović je kazao da su opštine imale dovoljno vremena, ali da shvata da neke nemaju kapaciteta da rade urbanističke planove zbog čega je protiv produženja roka.

“Od stupanja na snagu novog zakona dobili smo od opština 130 urabinističkih planova na saglasnost. Znate koliko smo ih zbog grešaka ili nesaglasja vratili na doradu - svih 130. Ministarstvo neće inicirati izmjene zakona, jer bi se samo nastavila agonija. Poslanici ako žele to mogu uraditi”, kazao je Radulović. Predsjednik odbora Petar Ivanović kazao je da je u toku sjednica kolegijuma predsjednika Skupštine i da će vidjeti da li može da se uvrsti u dnevni red. Taj predlog juče ipak nije uvršten u dnevni red.

Zajednica opština zatražila je i novi rok za postupak legalizacije nelegalnih objekata, ali će odbor o tome i ostalim njihovim predlozima raspravljati naknadno.

Predstavnik Inženjerske komore Dragan Žarković kazao je da oni imaju 18 predloga za izmjenu zakona, kojim bi riješili, kako je rekao, mnoge probleme i nelogičnosti u njegovoj primjeni. On je naveo da zakon obesmišljava ulogu Inženjerske komore i da ih je napustilo 70 odsto članova. Za njih najveći problem je što firme koje rade reviziju planova moraju imati najmanje četiri inženjera, jet to nijesu isplativi poslovi kojim bi pokrili troškove za njih. Predložili su da se vrati ranije rješenje prema kojem je jedan bio dovoljan.

Radulović je kazao da to nije prihvatljivo i da je jedini ustupak koji mogu napraviti taj da mogu biti angažovani i penzionisani inženjeri sa licencom.

Ivanović je kazao da će i predlozi Inženjerske komore biti na posebnoj sjednici naredne godine.

Ko je lošim planerima dao licence, da li se sada biraju podobni

Radunović je naveo da se Inženjerska komora tokom rasprave o zakonu ponašala ne kao strukovna, već kao politička organizacija.

“Praotac svih problema u uništavanju javnog prostora je to što je Inženjerska komisija izdavala licence planerima. Koliko ste ih ukinuli dvije i to ako ne plaća članarinu a ne ako urniše prostor. Jednako je prostora uništeno divljom gradnjom koliko i planskom uz ovakve planere. Pogledajte na šta liči Budva”, kazao je Radunović nakon čega je napustio sjednicu zbog drugih obaveza.

Predstavnik Inženjerske komore Miodrag Maraš kazao je da su do 2014. ukinuli 14 licenci, a da nakon te godine nijesu mogli da sprovode postupke.

“Ministar stalno proziva za uništavanje prostora, ali neka kaže koji planeri su krivi i ko im je dao posao. Nijesmo svi tako radili. Autoru plana za Budva centar Miodragu Raleviću smo dva puta oduzimali licencu”, kazao je Maraš.

On je doveo u pitanje i način na koji se sada biraju obrađivači planova, navodeći da nema tendera i da se biraju podobni planeri.

Bonus video: