Ministar Radulović odmah rekao "da” Smokvici

Ruski investitori, okupljeni oko dvije povezane kompanije “V.A.S. invest” i “Boticelli land development”, su prije deceniju za 20 miliona eura kupili zemljišni kompleks od 13 hektara
289 pregleda 21 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Savo Prelević
Pavle Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.01.2017. 20:34h

Novi ministar održivog razvoja Pavle Radulović dao je saglasnost ruskim investitorima da grade turističko naselje na Smokvici, nadomak Reževića.

Davanjem saglasnosti na planski dokument izmjena i dopuna urbanističkog projekta “Turističko naselje Smokvica”, Radulović je stavio tačku na agoniju u kojoj su investitori bili dvije godine, jer je prethodni ministr Branimir Gvozdenović četiri puta vraćao plan na doradu.

On je odbijao da izda saglasnost iako je plan prošao javnu raspravu, a izgrađenost i spratnost budućeg turističkog naselja praktično prepolovljena.

Posljednji put Gvozdenović je plan odbio u novembru.

Ruski investitori, okupljeni oko dvije povezane kompanije “V.A.S. invest” i “Boticelli land development”, su prije deceniju za 20 miliona eura kupili zemljišni kompleks od 13 hektara.

Praktično sve to vrijeme oni čekaju donošenje plana, kako bi započeli izgradnju prvog rizorta na tom dijelu primorja, vrijednog više desetina miliona eura.

Planom na koji je Radulović dao saglasnost, ruskim biznismenima biće dozvoljeno da grade dva turistička naselja sa tri hotela sa pet i više zvjezdica i depadansima.

Hoteli će imati najviše šest spratova, a depadansi četiri, s tim što građevine neće izlaziti van linije Jadranske magistrale, odnosno kaskadno će se spuštati ka moru.

Rusi su prije dvije godine za izradu idejnog projekta izdvojili više od million eura.

Poručili su lokalnoj i državnoj vlasti da bi, sem benefita od izgradnje nove komunalne infrstrukture, upošljavanja domaće radne snage, obezbijedili i punjenje opštinske kase - u vidu plaćanja brojnih obaveza.

Relizacija ambicioznog projekta - praktično novog grada, trajala bi oko pet godina.

Ako je od dolaska ruskih biznismena 2006. godine najviše profitirala tadašnja DPS-SDP vlast, kada se za šest hektara opštinske zemlje u kasu slilo 13 miliona eura, od čega su isplaćivane plate cijelu godinu, sada bi od Smokvice najviše koristi mogla da ima nova opozciona uprava.

U trenucima kada Opštini Budva prijeti finansijski kolaps od najavljenih milionskih blokada, izgradnja novog rizorta, za koji bi Rusi plaćali milionske iznose za komunalije i ostale obaveze, obazbijedila bi konstantan priliv novca u opštinsku kasu.

Nakon što je Radulovićev resor odobrio planski dokument, preostaje da zeleno svjetlo da i novi saziv lokalnog parlamenta, u kome većinu ima doskorašnja opozicija. Potom bi bila pokrenuta procedura za izdavanje građevinske dozvole. Kompletnu papirologiju ruski investitori su pripremili još prije dvije godine, kada su očekivali da će dobiti saglasnost Ministarstva.

Insvetsitiri su predvidjeli da buduće hotele vodi poznati svjetski lanac Kempinski, ali zbog komplikacija koje su uslijedili sve je na čekanju.

Ruski investitori kupili su prije deceniju za oko 25 miliona eura ukupno 13 hektara, od kojih je Opštini pripadalo 62.000 kvadrata. Ostatak je bio u vlasništvu mještana. Kompanije se u međuvremenu podijelila pa je “V.A.S. invest” preuzeo vlasništvo nad 65.887 kvadrata, a na preostalih 70.000 metara kvadratnih na Smokvici uknjižila se firma “Boticelli land development”.

Vlasnici su ostali partneri u projektu.

Rusi se žalili, traže da Upravni sud deblokira račune njihovih firmi

Ruske firme su podnijele žalbu Upravnom sudu, tražeći da Opština deblokira njihove račune.

Opština je blokirala račune na iznos od 1,2 miliona eura, zbog poreskog duga za proteklih godinu i po.

Problem je izbio oko načina obračuna poreza, jer su firme redovno za proteklih deset godina izmirivale poreske obaveze.

Po tom osnovu, Opština je za 10 godina inkasirala gotovo tri milion eura. Pozivajući se na nove zakonske propise, doskorašnja opštinska vlast je ruskim investitrima obračunala višestruko veći iznos poreza za proteklu godinu, jer nijesu zemljište priveli namjeni.

Sa druge strane, Rusi su zatražili poništenje takvog rješenja jer, kako su isticali, nije njihova krivica što zemljište nije privedeno namjeni.

Naglasili su da to nijesu mogli da učine zbog nedonošenje planskog dokumenta.

Bonus video: