Ministarstvo će subvencionirati kamate na kredite za četiri preduzeća

Odlukom Ministarstva Comp Comercu su odobrena sredstva u iznosu od 30 hiljada eura, Beton Group-Popović deset hiljada, a preduzećima Peja i Kalamper po pet hiljada eura
68 pregleda 2 komentar(a)
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2016. 15:17h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo je da subvencionira kamatne stope na kredite nikšićkom Comp Comercu, beranskoj Beton Group-Popović, preduzećima Peja iz Mojkovca i Kalamper iz Bara.

Radi se o subvencijama kamatne stope na kredite odobrene preduzećima i preduzetnicima iz oblasti turizma i ugostiteljstva za ovu godinu, po osnovu javnog poziva objavljenog sredinom novembra.

Ministarstvo će, kako je objašnjeno, sa odabranim korisnicima potpisati ugovor o subvencioniranju u roku od deset dana od donošenja odluke, nakon čega će odobrena sredstva biti uplaćena korisnicima subvencija.

Odobrena sredstva će biti uplaćena odabranim korisnicima najkasnije do 27. decembra.

Odlukom Ministarstva Comp Comercu su odobrena sredstva u iznosu od 30 hiljada eura, Beton Group-Popović deset hiljada, a preduzećima Peja i Kalamper po pet hiljada eura.

Vlada je na sjednici 10. novembra usvojila Program subvencioniranja kamatne stope na kredite odobrene preduzećima i preduzetnicima iz oblasti turizma i ugostiteljstva za ovu godinu. Vlada je zadužila Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Investiciono-razvojni fond (IRF) da realizuju Program i objave javni poziv.

Ministarstvo i IRF su sredinom novembra objavili javni poziv za podnošenje aplikacija za subvencionisanje kamatne stope na kredite odobrene kompanijama i preduzetnicima iz oblasti turizma i ugostiteljstva za ovu godinu.

Predmet subvencija su ulaganja u postojeće ugostiteljske objekte kategorije tri i manje zvjezdica, u cilju unaprijeđenja kvaliteta njihove ponude do nivoa četiri i pet zvjezdica. Predmet subvencija su i ulaganja u nove hotele kategorije četiri i pet zvjezdica, sa izuzetkom apart i kondo hotela, gostionica, motela i hostela.

Subvencije se odobravaju za investiranje u materijalnu imovinu, odnosno građevinske objekte, opremu i uređaje i sitan inventar, kao i u nematerijalnu koju čine razvoj proizvoda ili usluge, patenti, licence, koncesije i franšize.

Korisnici subvencija mogu biti isključivo subjekti kojima je kredit IRF-a odobren u godini u kojoj je raspisan javni poziv za subvencionisanje na koji su se prijavili.

“Korisnici moraju biti registrovani u Centralnom registru privrednih subjekata, uredno izmirivati poreske obaveze i ne smiju imati poteškoće u skladu sa zakonom”, dodali su iz Ministarstva.

Korisnici subvencija mogu biti isključivo subjekti kojima za investicioni projekat za koji podnose zahtjev nijesu prethodno odobrena sredstva državne pomoći.

“Korisnici navedene subvencije mogu koristiti za isti projekat u iznosu od najviše 50 odsto za velika preduzeća, 60 odsto za srednja i 70 odsto kamatne stope za mala, s tim što se ta kamatna stopa zbraja, odnosno kumulira, sa onom IRF-a”, objasnili su uz Ministarstva.

Budžetom Ministarstva za ovu godinu je u tu svrhu opredijeljeno 50 hiljada eura.

Bonus video: