Ministarstvo ekonomije: Crna Gora nije proizvoljno krenula u iskorišćavanje obnovljivih izvora energije

"Tvrdnja NVO MANS da EU direktiva 2009/28/EC o promociji upotrebe energije iz obnovljivih izvora nije obavezujuća za Crnu Goru apsolutno nije tačna"
76 pregleda 3 komentar(a)
Ministarstvo ekonomije, Foto: Zoran Đurić
Ministarstvo ekonomije, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.12.2017. 20:46h

Crna Gora nije proizvoljno krenula u iskorišćavanje obnovljivih izvora energije, kako to tvrde u NVO MANS, već je riječ ne samo o obavezi koju ima kao buduća članica Evropske unije i aktuelna članica Energetske zajednice (EZ), već i o savjesnoj obavezi koju svaka država svjesna značaja upotrebe "čistih" izvora energije treba da prihvati, saopštili su danas iz Ministarstva ekonomije reagujući na jučerašnje tvrdnje MANS.

Iz Ministarstva ekonomije su dodali da se "istraživanje" MANS bazira na javno dostupnim i lako provjerljivim podacima, a u okviru kojeg je "istraženo" da Vlada Crne Gore dodjeljuje koncesije za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) u Crnoj Gori.

"Dakle, tvrdnja NVO MANS da EU direktiva 2009/28/EC o promociji upotrebe energije iz obnovljivih izvora nije obavezujuća za Crnu Goru apsolutno nije tačna. Upravo je Ministarski savjet EZ 2012. godine donio Odluku o nacionalnom cilju korišćenja energije iz obnovljivih izvora, koji predstavlja udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj bruto finalnoj potrošnji energije, a koja obavezuje Crnu Goru da implementira Direktivu 2009/28/EC o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora u svoj zakonodavni sistem, kao i obavezu da ostvari nacionalni cilju u iznosu od 33% do 2020. godine", navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Iz tog Vladinog resora su dodali i da je NVO MANS zaista sprovela bilo kakvo istraživenje, ne bi prećutala činjenicu da se čak 19, od 28, zemalja EU u početku podsticanja proizvodnje iz OIE odlučilo da koristi feed-in tarife kao jedini ili jedan od mehanizama podsticaja.

"Takođe, da je MANS-u zaista stalo da objektivno informiše javnost o ovom procesu, potrudila bi se da objasni koji su to sve mogući načini i mehanizmi podsticaja proizvodnje iz OIE, i došla bi do zaključka da su se upravo feed-in tarife pokazale kao najefikasniji mehanizam podsticanja u Evropi, zbog čega se i Vlada Crne Gore opredijelila za njega. Najzad, kada je u pitanju MASN-ovo "istraživanje" o tome ko su vlasnici mHE u Crnoj Gori, Ministarstvo ekonomije se neće baviti politikantskim stvarima i samo može ponoviti da zakon propisuje jasne uslove i procedure za dodjelu koncesija putem energetske dozvole ili javnog poziva i omogućava svim zainteresovanim stranama da u transparentnim i nediskriminatorskim uslovima učestvuju u tom procesu", zaključuje se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Bonus video: