Ministarstvo ekonomije: Koje su skuplje termoelektrane?

Iz Ministarstva navode da se Škoda Praha obavezala da će poštovati uslove EU standarda za tehnologiju sagorijevanja uglja
2 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
TE Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.10.2016. 19:08h

Ministarstvo ekonomije je, kako je saopšteno iz tog Vladinog resora, precizno dostavilo javnosti šta predviđa projekat izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, a bivši član borda direktora EPCG Dejan Mijović (URA) nije, ni u ponovljenom reagovanju, naveo koje su to nešto skuplje termoelektrane sa naprednijom tehnologijom.

Iz Ministarstva su podsjetili da će biti izgrađena TE instalisane snage najmanje 254 MW i neto efikasnosti ne manje od 39,5 odsto, po cijeni od 324,5 miliona u skladu sa ugovorima o uslugama izrade glavnog projekta i o izvođenju radova i parametrima koji su traženi tenderom.

“Škoda Praha se obavezala da će ponuđenim tehničkim rješenjem ispoštovati garantovane uslove EU standarda za PC tehnologiju sagorijevanja uglja u TE 2”, naveli su iz Ministarstva.

Kako su dodali, vrlo precizno je definisano šta je predviđeno u svim aspektima - od cijene, preko tehničko-tehnoloških uslova, do zaštite životne sredine.

Navode da su predviđene savremene najbolje raspoložive tehnike (BAT), koje uključuju sve mjere čišćenja otpadnih gasova u skladu sa evropskim direktivama.

Do ugovora se, podsjećaju, došlo i na bazi analiza renomiranih kompanija Poyry, Fichtner i Deloitte, koje su dostupne javnosti.

“Fichtner navodi scenario optimalnog funkcionisanja Rudnika uglja, ali Mijović izbjegava da kaže šta će biti sa radnicima u slučaju da se ne realizuje projekat drugog bloka. Što se tiče tvrdnje da A2A može da proda svoje akcije u EPCG kome hoće, Mijović opet izbjegava da odgovori javnosti šta je rješenje za koje se on zalaže, a to je da ugovor sa A2A nije potpisan”, kazali su iz Ministarstva.

Interesi države u EPCG su, kako tvrde, zaštićeni na više nivoa, od put opcije, do prava preče kupovine koje ostaje na snazi i kad ugovor istekne.

“Šta je alternativa Mijovića?”, pitaju iz Ministarstva.

Komunisti pozvali Vladu da povuče odluku o gradnji TE

Savez komunista pozvao je Vladu da povuče odluku o gradnji drugog bloka, jer smatraju da su termoelektrane samo iznuđena rješenja gdje nema dovoljno vodenih tokova, a ne za zemlju koja ih ima na pretek, kao što je slučaj sa Crnom Gorom. Komunisti su ocijenili da je namjera vlasti da izgradi drugi blok TE više nego pogrešna odluka i da i prvi blok treba što prije zatvoriti, čim bi se izgradila neka adekvatna hidroelektrana ili više njih.

“Priča vlasti i njenih 'eksperata' da će to biti moderna i savremena termoelektrana, urađena prema najnovijim mjerilima u odnosu na zaštitu okoline od zagađenja, je samo 'šarena laža', i ne pije vodu ni za laičku a kamoli stručnu javnost. Ni priča da će toplana, koja će se uporedo raditi, smanjiti odnosno eliminisati zagađenje Pljevalja, nije realna, jer glavno zagađenje, dolazi od postojeće TE, a ne od domaćinstava, koje lože ugalj i drva”, poručili su komunisti. Oni smatraju da za novac, koji će se utrošiti za drugi blok TE, mogu se izgraditi dvije manje HE, koje bi u potpunosti zadoviljili potrebe crnogorske privrede i domaćinstava, i ostalo bi za izvoz na strana tržišta. “Ako je ovoj vlasti, stalo da uništi zdravlje građana Pljevalja ili ih primora na iseljenje, onda je na pravom putu, ili misli da će im dati gas maske i zaštitna odijela i time riješiti zagađenje”, rekli su iz Saveza komunista.

Bonus video: