Ministarstvo ekonomije: Navode MANS-a opet najbolje demantuju činjenice

„Nije tačno ni da je procenat obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji „na nivou EU postavljen na 20 odsto od ukupne proizvodnje na nivou države"
2 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Vijesti
Vladimir Kavarić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 22.09.2015. 16:08h

Navodi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da Ministarstvo ekonomije definiše kao javni interes proizvodnju iz obnovljivih izvora su netačni, saopštio je taj Vladin resor.

Iz Ministarstva ekonomije naveli su da navode MANS-a opet najbolje demantuju činjenice. MANS je danas zvanično podsjetio skupštinski Zakonodavni odbor na činjenicu da je za usvajanje Predloga zakona o energetici potrebna kvalifikovana većina.

„Nije tačno da Predlogom zakona o energetici „Ministarstvo ekonomije proizvodnju iz obnovljivih izvora definitivno definiše kao javni interes” kako to MANS tvrdi, već je od javnog interesa ostvarivanje obaveznog udjela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije, a u skladu sa obavezama preuzetim potvrđenim međunarodnim ugovorom, odnosno Sporazumom o formiranju Energetske zajednice, čiji je Crna Gora član, kako to jasno piše u predloženom zakonskom tekstu“, kaže se u reagovanju Ministarstva.

Kako je saopšteno, Predlogom zakona o energetici se kao djelatnost od javnog interesa utvrđuje proizvodnja električne energije.

„Nije tačno ni da je procenat obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji „na nivou EU postavljen na 20 odsto od ukupne proizvodnje na nivou države“ već je taj procenat od 20 odsto postavljen na nivou Evropske Unije a ne država pojedinačno. To znači da svaka država EU ima svoj udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji, koji varira od deset odsto do 49 odsto“, kaže se u saopštenju.

Takođe, dodaju iz Ministarstva, nije tačna ni formulacija da je taj procenat na nivou EU postavljen na 20 odsto od ukupne proizvodnje, kako to tvrdi MANS, već se radi o udjelu energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije u državi.

„Takođe nije tačno da ga „Ministarstvo ekonomije „velikodušno“ postavlja na čak 33 odsto” već je Energetska zajednica na 10. ministarskom sastanku obavezala zemlje članice pa samim tim i Crnu Goru da implementira Direktivu EU 2009/28 koja se odnosi na obnovljive izvore energije“, kaže se u saopštenju.

Na ministarskom sastanku Energetske zajednice čiji je član i Crna Gora, kako se navodi, u skladu sa metodologijom direktive, određen je za svaku državu članicu nacionalni cilj udjela obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj energetskoj potrošnji u 2020. godini.

Za Crnu Goru je, kako su rekli iz Ministarstva, to 33 odsto.

„Ponavljamo da, što se tiče podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, ove odredbe nisu novina u predloženom tekstu, već postoje u važećem Zakonu o energetici i uvedene su još 2010. godine, u skladu sa Direktivom EU 2009/28 o promociji korištenja energije iz obnovljivih izvora. Dakle, radi se o podsticajima koje primjenjuju zemlje EU, kao i zemlje članice Energetske zajednice“, kazali su iz Ministarstva.

Kako dodaju, Direktivom je definisano da države članice uvode efektivne mjere kako bi osigurale da udio energije iz obnovljivih izvora bude jednak ili premaši udio naveden u okvirnim smjernicama Direktive.

Bonus video: