Ministarstvo finansija: Crna Gora ispunila sve kriterijume Savjeta EU

Savjet ministara EU je u saopštenju naveo da je Crna Gora uspjela da implementira sve neophodne reforme kako bi se se uskladila sa principima dobrog poreskog upravljanja EU do dogovorenog roka
459 pregleda 2 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Crna Gora je ispunila sve kriterijume Savjeta Evropske unije (EU) koji se tiču dobrog poreskog upravljanja, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Crna Gora se obavezala da će ispoštovati rokove za ispunjavanje kriterijuma Savjeta EU koji se zasnivaju na dogovorenim međunarodnim standardima u oblasti poreske transparentnosti, pravednog oporezivanja i implementacije anti mjera evazije poreske osnovice i premještanja dobiti (anti BEPS mjere)“, navodi se u saopštenju.

Crna Gora se obavezala da će do kraja prošle godine pristupiti Globalnom Forumu o transparentnosti i razmjeni informacija u poreske svrhe, potpisati Multilateralnu konvenciju o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima i pristupiti Inkluzivnom okviru za BEPS.

„Crna Gora je posvećena borbi protiv poreskih prevara i utaje poreza i snažno podržava sve međunarodne aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje transparentnosti i razmjene informacija za sprječavanje izbjegavanja plaćanja poreza“, dodaje se u saopštenju.

Crna Gora je postala 150. članica Globalnog Foruma o transparentnosti i razmjeni informacija u poreske svrhe 5. aprila 2018. godine.

Multilateralnu Konvenciju o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima potpisala je 3. oktobra prošle godine.

Predlog zakona o potvrđivanju navedene konvencije usvojen je na sjednici Skupštine 27. decembra prošle godine.

Savjet ministara EU je u saopštenju naveo da je Crna Gora uspjela da implementira sve neophodne reforme kako bi se se uskladila sa principima dobrog poreskog upravljanja EU do dogovorenog roka.

Bonus video: