Ministarstvo finansija: Deficit budžeta za prvih deset mjeseci 35,4 miliona eura

“Zabilježen je suficit tekuće budžetske potrošnje u iznosu od 139,1 milion eura ili 2,9 odsto BDP-a, što ukazuje da se tekuća potrošnja finansira iz izvornih prihoda”, navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih deset mjeseci
1004 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Deficit budžeta je za prvih deset mjeseci iznosio 35,4 miliona eura ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je za 150,9 miliona eura manje u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Deficit budžeta je u periodu od januara do oktobra bio manji i u odnosu na isti prošlogodišnji period i to 17,6 miliona eura, odnosno 33,2 odsto.

“Zabilježen je suficit tekuće budžetske potrošnje u iznosu od 139,1 milion eura ili 2,9 odsto BDP-a, što ukazuje da se tekuća potrošnja finansira iz izvornih prihoda”, navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih deset mjeseci.

Prihodi budžeta su u periodu od januara do oktobra iznosili 1,49 milijardi eura ili 31 odsto BDP-a, što je u odnosu na plan i isti prošlogodišnji period više 2,8 miliona, odnosno 76 miliona eura.

“Sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile su rast u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu je naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) veća 65,5 miliona EUR, doprinosa 17,9 miliona eura i akciza 14,7 miliona eura”, rekli su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su naveli da je veća naplata prihoda rezultat pozitivnih makroekonomskih kretanja, naplate poreskih potraživanja shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, sprovođenja redefinisane akcizne politike, kao i pojačanog inspekcijskog nadzora.

Prema podacima iz izvještaja, izdaci budžeta su u periodu od januara do oktobra iznosili 1,53 milijarde EUR ili 31,8 odsto BDP-a.

U odnosu na planirane manji su 148,1 milion eura.

“U strukturi potrošnje, tekuća budžetska potrošnja ostvarena je na nivou od 1,36 milijardi eurai manja je 55,1 milion eura u odnosu na planiranu, kao rezultat niže realizacije skoro svih kategorija izdataka u okviru tekuće budžetske potrošnje”, dodaje se u izvještaju.

Kapitalni budžet realizovan je u iznosu od 174,4 miliona eura, što je 34,8 odsto manje od planiranog.

“Realizaciju sredstava planiranih u dijelu kapitalnog budžeta, najvećim dijelom opredijeljuje intenzitet izvođenja radova na pripritetnoj dionici auto-puta”, zaključuje se u izvještaju.

Bonus video: