Ministarstvo finansija isplatilo pomoć od 760.000 eura za pet opština

Novac dodijeljen da bi lokalne vlasti mogle da konkurišu za bespovratni novac iz evropskih fondova
1622 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo finansija isplatilo je lani 760 hiljada eura pomoći za pet opština, da bi lokalne vlasti mogle da konkurišu za bespovratni novac iz evropskih fondova za kapitalne i strateške projekte.

Da bi opštine mogle da koriste novac iz evropskih fondova za svoje projekte moraju da učestvuju u predfinansiranju i u tom dijelu im je potrebna pomoć, koju je država obezbijedila kroz uspostavljanje Fonda za podršku opštinama (rivolving fond).

“U prošloj godini iz Fonda za podršku opštinama za predfinansiranje donatorskih projekata opštine Danilovgrad, Herceg Novi, Rožaje, Tuzi i Bijelo Polje povukle su sredstva u ukupnom iznosu od 759.433,48 eura. Do kraja decembra 2019. godine opštine Rožaje i Herceg Novi vratile su u Fond 62.970 eura”, kazali su u Ministarstvu finansija.

Problem opština do formiranja Fonda je bio taj što su u korišćenju novca iz EU fondova morale same da predfinansiraju najčešće i do 90 odsto iznosa EU doprinosa (bespovratni novac), odnosno da sopstvenim novcem finansiraju projektne aktivnosti do trenutka dok im EU ne refundira novac.

Bonus video: