Ministarstvo finansija: Javni dug nije povećan zbog Prve banke - Vijesti.me
Magnum opus

Ministarstvo finansija: Javni dug nije povećan zbog Prve banke

Saopšten je da je Vlada u prethodnom periodu, imala jednak tretman prema svim bankama u Crnoj Gori

Prva banka
Prva banka (Foto: Vesko BELOJEVIĆ)

Povećanje stabilnosti Prve banke samo je jedan od preduslova za potpisivanje kreditnog aranžmana sa Svjetskom bankom (SB) i netačne su tvrdnje da je situacija u toj banci dovela do povećanja javnog duga, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U saopštenju Ministarstva povodom navoda u medijima o zaključivanju ugovora sa SB, navodi se da potpisivanje tog ugovora predstavlja jasnu podršku svim aktivnostima koje je Vlada preduzela u cilju stabilizacije bankarskog sektora.

U izvještaju Mreže istraživačkih novinara navodi se da je Prva banka predstavljala jednu od glavnih prepreka što Crna Gora dvije godine nije imala pristup povoljnom kreditnom aranžmanu Svjetske banke u iznosu od 60 miliona eura.

“Zaduživanje Crne Gore i rast javnog duga bili su uslovljeni saniranjem posljedica ekonomske krize i očuvanjem likvidnosti budžeta i crnogorske privrede, što je za posljedicu imalo redovno funkcionisanje budžeta, izmirivanje obaveza, redovnu isplatu plata, penzija i drugih davanja i otplatu duga”, kaže se u saopštenju.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da je SB Crnoj Gori dala finansijsku podršku zaključenjem kreditnog aranžmana u visini od 59,1 milion eura za Prvi programski zajam za razvojnu politiku finansijskog sektora koji je zaključen 2011. godine.

Iz Ministarstva su naveli da je saradnja Vlade i SB nastavljena po pitanju Drugog programskog zajma kojim je predviđeno zaključenje kreditnog aranžmana u visini do 100 miliona eura, od čega bi za 60 miliona garantovala SB.

“Navedena garancija bi omogućila zaključenje aranžmana po povoljnijim uslovima. Nastavak saradnje sa SB predstavlja dokaz da su sprovedene adekvatne reforme i da je bankarski sektor u Crnoj Gori stabilan“, kazali su iz Ministarstva finansija.

Prema njihovim riječima, Vlada je u prethodnom periodu, imala jednak tretman prema svim bankama u Crnoj Gori.

„I u skladu sa definisanim politikama dugoročne saradnje sa Centralnom bankom, kao fiskalnim agentom države, pristupila je povlačenju depozita kod poslovnih banaka u Crnoj Gori, a sam proces povlačenja depozita kod poslovnih banaka biće završen do kraja juna“, najavljeno je iz Ministarstva.

Kako navode, podrška koju je Vlada pružila bankarskom sektoru, bila je opravdana i nije opteretila poreske obveznike.

„Poljuljana stabilnost bankarskog sektora koja je nastala zbog značajnog povećanja kreditne aktivnosti mogla je značajno da ugrozi dalji razvoj Crne Gore. Vlada je, implementacijom Zakona o zaštiti bankarskog sektora, pravovremeno reagovala i spriječila neželjene posljedice“, kaže se u saopštenju.

U Ministarstvu smatraju da je Vlada u potpunosti poštovala sve odluke Centralne Banke, kao nezavisnog regulatora i nastojala da obezbijedi sva potrebna sredstva za njihovu implementaciju.