Ministarstvo finansija: Ne spremamo rebalans zbog Montenegro Airlinesa

Krivokapić je u parlamentu kazao da Vlada već priprema rebalans budžeta zbog duga aviokompanije od 27 miliona eura
0 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Boris Pejović
Montenegro Airlines, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.01.2016. 17:06h

Ministarstvo finansija nije dobilo zvaničnu inicijativu za rebalans budžeta zbog dugova Montenegro erlajnsa, zvanično su saopštili "Vijestima" iz tog Vladinog resora.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", razgovaralo se o potencijalnim rizicima zbog dospjelih obaveza nacionalnog avioprevoznika, ali se navodno još nije pominjao rebalans. Vlada je Montenegro erlajnsu više puta davala garancije, a najnovije od šest miliona eura su izdate u decembru za kredit kod Hipotekarne banke.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je u parlamentu tokom rasprave o povjerenju Vladi kazao da nije prošlo ni mjesec ove budžetske godine, a Vlada već priprema rebalans zbog duga aviokompanije od 27 miliona eura.

"Ministarstvu finansija nije upućena zvanična inicijativa za pripremu rebalansa budžeta. Kad je u pitanju poslovanje te kompanije za više informacija upućujemo na Ministarstvo saobraćaja i pomorstva kao resornog organa", kazali su iz Ministarstvu finansija.

Iz Ministarstva saobraćaja, kojim rukovodi ministar Ivan Brajović, "Vijestima" nije stigao odgovor o kakvom je dugu govorio Krivokapić, a nijesu odgovorili ni iz kabineta predsjednika parlamenta.

Nacionalna aviokompanija u posljednje tri godine je iz budžeta dobila više od 8,5 miliona eura za otplatu aviona "embraer 195". Aviokompanija 2013. godine dobila 3,69 miliona, godinu kasnije 1,64 miliona, a 2015. 3,22 miliona eura.

Bivši izvršni direktor MA Zoran Đurišić u pismu premijeru Milu Đukanoviću i nadležnim ministrima u ljeto 2014. rekao je da "u posljednjih sedam godina Montenegro erlajns nije subvencioniran nijednim eurom od novca poreskih obveznika".

Umjesto Đurišića, na čelu kompanije od jula 2013. je Daliborka Pejović.

Montenegro erlajns je 2014. godinu završio sa gubitkom od 9,5 miliona eura, dok je godinu ranije bio u minusu 5,18 miliona.

Pejović je u avgustu prošle godine kazala da aviokompanija duguje 74 miliona, osam miliona manje nego kad je došla.

Bonus video: