Ministarstvo: Mjera je privremena, Miličković: Komedija se uvećava

Mjera spriječila da A2A i Aco Đukanović sada dobiju 16,6 miliona eura
127 pregleda 2 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 08.05.2018. 07:20h

Odluka o privremenoj mjeri zabrane kupovine akcija Rudnika uglja Pljevlja (RUP) od strane Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) jeprivremenog karaktera i ne znači zaustavljanje čitavog procesa", ocijenili su iz Ministarstva ekonomije.

Predsjednik Komisije za tržište kapitala Zoran Đikanović potvrdio je “Vijestima” da su još u petak po prijemu sudske mjere odmah je unijili u registar emitenata, a iz EPCG su saopštili da će, “u najkraćem roku, uložiti prigovor na privremenu mjeru Privrednog suda kako bi dokazali njenu neosnovanost“.

"Svaka strana ima pravo da iscrpi raspoloživa pravna sredstva i smatramo da će upravo postupak pred Privrednim sudom dokazati da je sve u skladu sa zakonom”, dodali su iz Ministarstva ekonomije.

Zabrana kupovine svih akcija Rudnka uglja (RUP) koju je krajem marta javno ponudila EPCG stopirana je u petak, svega nekoliko sati uoči isteka krajnjeg roka za davanje prodajnih naloga u Centralnoj depozitarnoj agenciji (CDA).

Tu odluku "kako bi se spriječio nastanak nenadoknadive štete”, van ročišta, donijela je sudija Nataša Bošković razmatrajući tužbu manjinskog akcionara EPCG- M&V Company, u vlasništvu Vasilija Miličkovića, da se poništi sporna odluka EPCG o preuzimanju Rudnika i donese privremena mjera zabrane kupovine akcija RUP-a.

Sporna odluka o preuzimanju RUP-a donijeta je na skupštini akcionara EPCG održanoj 26. marta.

Od prodaje akcija RUP-a kontroverzna italijanska kompanija A2A trebalo je već naredne sedmice da dobije 12,8 miliona, a Aco Đukanovićoko 3,8 miliona. Oni su još krajem 2016. ponudili EPCG prodaju kontrolnog paketa RUP-a.

"Dva akcionara u RUP-u Aco Đukanović i A2A nakon neuspješne trgovine sa prethodnim bordom EPCG smijenili su te neposlušnike i doveli svoje kadrove na čelo EPCG da odrade željenu trgovinu zapadajući pritom u teške konflikte interesa, pasivizirajuci sve državne organe, poput tužilastva i policije. Ovaj državni udar naveliko podržava vlada Duška Markovića od prvog trenutka afere, navodno ne mijeđajuci se u odnose dva privredna subjekta čime se komedija samo uvećava”, tvrdi vlasnik M&V Company Vasilije Miličković, po čijoj tužbi je i pokrenut spor u sudu.

On je dodao da sutkinja Bošković “ima veoma laganu i pravno čistu situaciju koju joj sami akteri i inicijatori ovog cirkusa akcionari EPCG: A2A i država, kao vlasnici 99% akcija, nezainetresovani za ovaj slučaj-za odluku budu "uzdržani" ili iz pustoga straha svjesni da su u teškom konfliktu interesa, da čine više desetina milionsku štetu".

"Žele, zbog toga svu odgovornost za odluku prebaciti na anonimnog - sakrivenog iz kastodi naloga malog akcionara sa 0.008 odsto vlasništva svaliti mu odgovornost. Eto nijesu oni donijeli tu sramotnu odluku već je to uradio neki anonimus.Ovaj i ovakav slučaj kupovine i prodaje akcija jednog preduzeća nije zabilježen u svijetu, a da bi komedija dobila na kvalitetu angažuje se revizorska kuća Deloitte iz BG koja za masnu apanažu priča bajke i naučnu fantastiku", tvrdi Miličković.

Tužilac očekuje da će sud primijeniti crnogorske zakone ”i agresiju dva akcionara "Aca i A2A" privesti poznaniju prava, i uputiti ih na tržište kapitala, kao i sve ostale akcionare u svim privrednim društvima”.

Pomenuta revizorska kuća krajem januara procijenila je za potrebe EPCG tržišnu vrijednost akcija RUP-a na 6,4 eura, ili svega 10 centi niže od cijene koju su Đukanović i A2A tražili da im plati EPCG.

"Ne utiče na isplatu novcca A2A i Vladin odnos sa tom firmom"

Na pitanje, da li se privremeno zaustavljanje ovog procesa može nepovoljno uticati na odnose Vlade sa A2A i isplatu planiranih ovogodišnjih obaveza prema toj kompaniji, iz Ministarstva ekonomije su odgovorili da “odluka o privremenoj mjeri ni na koji način ne utiče na planiranu isplatu italijanske kompanije A2A u okviru Ugovorom definisane “Put opcije”, jer su sredstva za isplatu prve tranše u iznosu od 68,9 miliona eura planirana i opredijeljena rebalansom budžeta zahvaljujući izuzetno uspješnoj emisiji euroobveznica”.

"Samim tim, kupovina akcija A2A kroz “Put opciju” ni na koji način ne zavisi od prodaje akcija koje država ima u RUP-u. Dakle, privremena mjera ni na koji način ne ugrožava odnos dva privredna društva, niti utiče na “Put opciju” čija realizacija je u toku i u okviru koje će Ministarstvo finansija italijanskoj kompaniji, u skladu sa Ugovorom koji je usvojila Skupština, isplatiti prvu tranšu od 68,9 miliona eura najkasnije do 16. maja”, zaključili su iz Ministarstva.

Jasavić izabrana u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama

Na pitanja “Vijesti”, da li sprovedena javna nabavka pravnih sluga, koliko one koštaju, i na koji način je bivša parlamentarka, a danas advokatica, Azra Jasavić, angažovana od strane EPCG za zastupanje pred Privrednim sudom, iz kompanije su odgovorili:

"Advokatska kancelarija g-đe Azre Jasavić je angažovana u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Procjena je i odluka mendžmenta kompanije da u ovakvim i sličnim situacijama angažujemo advokatske kancelarije kako bi pravovremeno i efikasno zašitili interese EPCG, države i ostalih akcionara", naveli su iz EPCG.

Bonus video: