Ministarstvo o kursnim razlikama i auto-putu: Konačne analize tek nakon 2035.

"Ukupan gubitak ili dobitak po osnovu kursnih razlika može biti poznat tek na kraju otplate kredita, 2035. godine, kada se sagleda cjelokupan iznos otplate u eurima, kao domaćoj valuti, imajući u vidu da se tokom vremena kurs može dalje mijenjati", poručili su iz Ministarstva finansija
2543 pregleda 1 komentar(a)
Gradnja autoputa, Foto: Vlada Crne Gore
Gradnja autoputa, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 03.10.2019. 19:16h

Konačne analize o uticaju kursnih razlika na kredit sa kineskom Exim bankom za potrebe izgradnje auto-puta Bar-Boljari mogu se praviti tek nakon otplate 2035. godine, saopštili su iz Ministarstva finansija i dodali da se ne treba baviti neadekvatnim obračunima.

"Neadekvatno je množiti cijeli dug u eurima ili dolarima po današnjem kursu i to predstavljati kao gubitak u realnom vremenu, kada to u praksi nije tačno", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva su kazali i da bi, da je kurs euro dolara otišao na drugu stranu, bilo neodgovorno kazati da se trošak izgradnje autoputa smanjio, jer stvarnog benefita u novcu ne bi bilo.

"Ukupan gubitak ili dobitak po osnovu kursnih razlika može biti poznat tek na kraju otplate kredita, 2035. godine, kada se sagleda cjelokupan iznos otplate u eurima, kao domaćoj valuti, imajući u vidu da se tokom vremena kurs može dalje mijenjati", poručili su iz Ministarstva.

Oni su, reagujući na pisanja medija tokom prethodnih dana u vezi uticaja kursnih razlika na kredit za autoput, podsjetili da je ukupno ugovorena vrijednost radova za izgradnju prioritetne dionice utvrđena ugovorom o projektovanju i izgradnji autoputa i iznosi 809,6 miliona eura.

Od toga je 85 odsto sredstava obezbijeđeno kroz zajam sa kineskom Exim bankom, dok je 15 odsto predviđeno iz državnog budžeta ili drugih izvora finansiranja.

Kreditni aranžman sa Exim bankom zaključen je na iznos od oko 944 miliona USD, sa periodom otplate od 20 godina, koji uključuje šest godina grejs perioda i kamatnu stopu od dva odsto.

Otplata kredita obavljaće se polugodišnje, počevši od jula 2021. godine, a godišnje obaveze po osnovu otplate glavnice iznosiće oko 67,5 miliona dolara.

Iz Ministarstva su kazali da je važno napomenuti da je ugovorom o projektovanju i izgradnji definisan kurs euro-dolar u odnosu od 1:1,3718 i odnosi se na izvršenje obaveza po osnovu ugovora.

"Ugovorom je definisano da će se fakture po osnovu izvršenih radova plaćati po navedenom kursu euro-dolar, zbog čega se može konstatovati da sama cijena izgradnje dionice neće rasti", tvrde iz Ministarstva.

Oni su dodali da je ugovor o kreditu zaključen u dolarima i pod uticajem je kretanja odnosa dolara i eura.

"Kurs se od momenta zaključenja ugovora mijenjao i trenutno je niži od zaključenog. Prema procjenama eksperata, u narednom periodu očekuje se njegova promjena i rast eura. Međutim, koliki će iznos sredstava država na kraju otplatiti, zavisiće od kretanja valuta na međunarodnom tržištu", rekli su iz Ministarstva.

Država je, kako su saopštili, u cilju stvaranja pretpostavki za zaštitu od valutnog rizika, preduzela aktivnosti da se zaštiti, kako bi imala što manje troškova u pogledu otplate duga.

"U toku su pregovori sa šest banaka u cilju pripreme i usaglašavanja sveobuhvatne pravne dokumentacije, koja bi u konačnom dovela do zaključivanja ISDA sporazuma, koji će predstavljati pravni osnov za realizaciju hedžing transakcije u momentu kada se procijeni da je situacija najpovoljnija za Crnu Goru", dodali su iz Ministarstva.

U tom Vladinom resoru smatraju da je veoma važno odabrati trenutak koji ukazuje na situaciju koja je najpovoljnija za Crnu Goru.

"U praksi to znači da Ministarstvo razmatra najpovoljniji i najsigurniji model zaštite od valutnog rizika, u odnosu na projekcije kursa euro-dolar, kao i trenutne i buduće razlike u kamatnim stopama između te dvije valute", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo, prema riječima njegovih predstavnika, odgovorno pristupa odabiru pravog rješenja za zaštitu od valutnog rizika, koje će biti odrađeno u trenutku i na period za koje taj Vladin resor i banke budu saglasni da su najoptimalniji za državne finansije.

"S obzirom na to da je crnogorska ekonomija u zamahu i da godinama raste najbrže u regionu, a da se smanjuju troškovi zaduživanja i padaju kamatne stope, to sve ide u prilog činjenici da je kreditni rizik države sve niži, a percepcija investitora sve bolja", naveli su iz Ministarstva.

Stoga, kako su kazali, ne bi bilo odgovorno ni prije pet godina, a ni danas, zaključivati ugovore o zaštiti valutnog rizika na cijeli rok trajanja kredita, jer postoji veliki broj varijabli koji se stalno mijenjaju.

"Zato Ministarstvo finansija stvara zakonski okvir za trgovanje finansijskim derivatima koji uključuju i hedžing, a takođe, pregovara već određeni period sa komercijalnim bankama, u cilju zaključenja ISDA sporazuma", dodali su predstavnici Ministarstva.

Oni su saopštili da, ukoliko se posmatra tvrdnja da su obaveze po osnovu autoputa veće 124 miliona eura, a uštede po istoj logici 178 miliona eura, dolazi se do računice da je trenutna ušteda na izgradnji autoputa oko 54 miliona eura.

"Iz tog razloga se kod ovih transakcija ne treba baviti neadekvatnim obračunima, već sačekati da se vidi ukupan iznos svih troškova po okončanju otplate kredita", poručili su iz Ministarstva.

Oni su saopštili i da se određeni troškovi koji nastaju po osnovu kursnih razlika kompenzuju skroz fiksni kurs koji je utvrđen ugovorom o projektovanju i izgradnji.

"Zbog toga je vrlo upitno da li postoje i u kom obimu dodatni troškovi po osnovu promjene kursa", navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu smatraju da bi trebalo izbjegavati bombastične naslove, jer stvaraju lažnu sliku većih gubitaka pri izgradnji autoputa.

Ministarstvo će, kako su poručili, nastaviti da prati kretanja na tržištu valuta i nastojaće da zaključi hedžing aranžman u trenutku koji bude najpovoljniji za Crnu Goru.

Prema pisanju "Vijesti", pad kursa eura u odnosu na dolar, doveo je do toga da je u ovom trenutku ,izgradnju dionice Smokovac -Mateševo poskupio cijela 124 miliona eura.

Bonus video: