Ministarstvo poljoprivrede: Nema novca za kooperante "Nike"

U saopštenju tog Vladinog resora navodi se da, kada je riječ o kooperantima, Ministartsvo redovno izmiruje sve obaveze za premije za mlijeko
75 pregleda 4 komentar(a)
Kooperanti Nike, Foto: Svetlana Mandić
Kooperanti Nike, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.11.2014. 19:37h

Vlada nema zakonskih mogućnosti ni novca da umjesto nikšićke Mljekare Nika izmiri dugove kooperantima, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U saopštenju tog Vladinog resora navodi se da, kada je riječ o kooperantima, Ministartsvo redovno izmiruje sve obaveze za premije za mlijeko.

“Takođe, naglašavamo da je Ministarstvo u kontaktu sa drugim otkupljivačima mlijeka, želeći da se ispita mogućnost preuzimanja mlijeka od kooperanata Nike”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su ukazali da, pošto druge mljekare uvode povremene restrikcije u otkupu kod svojih kooperanata, u ovom momentu,nijesu u mogućnosti da preuzmu kooperante Nike.

To, kako su kazali, ipak ne znači da će Ministarstvo prekinuti aktivnosti, već će nastaviti da traži rješenje po tom pitanju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Vlada, kada je u pitanju Nika, 2012. godine uplatila 200 hiljada eura kako bi se riješilo pitanje dugovanja prema kooperantima, a da je novac samo djelimično vraćen.

“Očigledno je da takva vrste podrške nije rješila problem. Dodatno, Ministartsvo je pozitivno reagovalo na svaki zahtjev mljekare Nika od toga da se organizuju sastanci sa potencijlnim investitorima ili bankom, pa do zahtjeva da se restrukturiraju obaveze za neplaćene poreske obaveze ili dug za elektirčnu energiju”, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, 8. novembra primljen je zahtjev predsjednice Sindikalne organizacije Mljekara Nika, Nade Damjanović, u kojem se traži sastanak sa ministrom poljoprivrede Petrom Ivanovićem. U saopštenju se dodaje da je ministar prihvatio poziv za sastanak, koji će biti održan u naredna dva dana, zbog vanrednih sjednica Komisija i Vlade koji se odnose na razmatranje predloga budžeta. “Bez obzira što smo svjesni značaja ovog problema, očekujujući da će na sastanku sa ministrom Ivanovićem glavni zahtjev biti pokrivanje dugovanja mljekare Nika prema kooperantima, naglašavamo još jednom da za tako nešto ne postoje zakonske mogućnosti”, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo, naveli su, insistira da na sastanku sa predsjednicom sindikalne organizacije mljekare uspostavi dijalog kako bi precizirali obaveze i prava svih strana i pokušali zajedno da nađemo rješenje.

Oni su ukazali na važnost uključenja poslovne banke koja je odobrila kredit mljekari, jer je upravi poslovna banka bitan dio mogućeg rješenja.

“Na kraju, ali ne manje važnim, smatramo da su dešavanja između mljekare Nika i kooperanata još jedan signal uopozorenja za crnogorske poljoprivredne proizvođače da se udružuju, kako bi time stekli snagu i na vrijeme reagovali kad, eventualno, dođe do sličnih problema ili poremećaja na tržištu”, zaključili su iz Ministarstva.

Kooperanati i radnici nikšićke Mljekare Nika počeli su prije četiri dana proteste u prostorijama preduzeća zbog duga za isporučeno mlijeko, zaostalih zarada i mogućeg uvođenja stečaja.

Mljekaru je trebalo da preuzme ukrajinska firma Tera fud, kojoj je dosadašnji vlasnik Aleksandar Božović namjeravao da prepustiti stopostotno vlasništvo, pod uslovom, kako je ranije najavio, da preuzmu cjelokupan dug Nike prema kooperantima, radnicima, državi i povjeriocima.

Razlog preokreta u pregovorima uprava Mljekare obrazlaže traženjem ekstra garancija Crnogorske komercijalne banke od koje je Božović uzimao kredite.

Bonus video: