Ministarstvo rada podsjeća: Ko je radio za 1. maj da se javi Inspekciji

Nadzor je vršilo 18 inspektora rada, koji su na području cijele Crne Gore obavili 151 kontrolu
0 komentar(a)
Podgorica, Foto: Luka Zeković
Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.05.2011. 09:08h

Zaposleni koji su radili tokom prvomajskih praznika, imaju pravo na isplatu uvećane zarade za 150 odsto.

"Kako je očigledno da je veliki broj poslodavaca radio za vrijeme državnog praznika, a svi nijesu mogli biti obuhvaćeni inspekcijskim nadzorom, javno se pozivaju svi zaposleni koji su tada radili da se obrate Inspekciji rada, radi ostvarivanja njihovih prava po osnovu rada", saopštila je glavna inspektorka rada Angelina Međedović.

Ona je rekla da će Inspekcija rada obaviti kontrole i nakon utvrđenog činjeničnog stanja preduzimati mjere iz svoje nadležnosti i ukazati poslodavcima na njihove obaveze.

Međedović je „Vijestima” kazala da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, preko inspekcije rada, u okviru redovnih aktivnosti vršilo pojačan nadzor za vrijeme prvomajskih praznika.

Zatečena 902 zaposlena na radu

Nadzor je, kako je rekla, vršilo 18 inspektora rada, koji su na području cijele Crne Gore obavili 151 kontrolu kod poslodavaca koji su obavljali djelatnost u danima državnih praznika.

"Inspekcija rada će u okviru redovnih aktivnosti takođe vršiti pojačan nadzor i za vrijeme predstojećeg državnog praznika - Dana nezavisnosti"

"Kod tih poslodavaca zatečena su 902 zaposlena na radu. Donijeto je 57 ukazivanja, kojima je naloženo poslodavcima da zaposlenima, koji su zatečeni na radu, isplate uvećanu zaradu za maj mjesec, odnosno uvećanje od 150 odsto po času za rad u dane državnih praznika, a u skladu sa Opštim kolektivnim ugovorom.

Izrečene su četiri mandatne kazne zbog drugih nepravilnosti utvrđenih prilikom tih inspekcijskih nadzora", kazala je Međedović.

Ona je dodala da će inspektori nakon isplate majske zarade provjeriti da li su uvećane zarade i isplaćene.

"Inspekcija rada će u okviru redovnih aktivnosti takođe vršiti pojačan nadzor i za vrijeme predstojećeg državnog praznika - Dana nezavisnosti", najavila je ona.

Poslodavci uglavnom ispune obavezu

Inspekcija rada tek treba da provjeri da li su poslodavci uplatili uvećane dnevnice zaposlenima koji su radili tokom Velikog petka i Uskrsa jer, kako je rekla, zarade se isplaćuju obično od 1. do 15. u mjesecu.

Inspekcija kontroliše primjenu propisa kojim su uređeni radni odnosi, zapošljavanje i zaštita na radu, pravo na štrajk, kolektivno pregovaranje i sindikalno organizovanj

Međedović je kazala da poslodavci koji tokom praznika radno angažuju zaposlene, a inspekcija ih upozori da su dužni da im plate uvećane dnevnice, tu obavezu uglavnom i ispune. Ona nije odgovorila na pitanje „Vijesti” koliko je kazni Inspekcija tokom protekle i ove godine napisala na osnovu toga.

Kao djelatnosti u kojima su radnici najčešće radno angažovani tokom praznika, a ta djelatnost ne zahtjeva neprekidan rad, Međedović je navela ugostiteljstvo, trgovinu i druge uslužne djelatnosti, kao i građevinarstvo.

Ona je podsjetila da Zakon o državnim i drugim praznicima propisuje da se ti praznici praznuju dva dana i praznični dani su neradni.

Ne postoji odredba koja zabranjuje rad tokom slobodnih dana

"Ne postoji zakonska odredba koja decidno zabranjuje rad u dane državnih i vjerskih opraznika, te s tim u vezi nije u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja da vrši nadzor nad primjenom ovog zakona, kao ni da daje tumačenje koji privredni subjekti mogu obavljati djelatnost za vrijeme praznika", kazala je.

"Očekivanja Unije slobodnih sindikata Crne Gore da se njihovi članovi kao volonteri neposredno uključe u inspekcijski nadzor nijesu realna"

Međedović je rekla i da Inspekcija kontroliše primjenu propisa kojim su uređeni radni odnosi, zapošljavanje i zaštita na radu, pravo na štrajk, kolektivno pregovaranje i sindikalno organizovanje.

"Zakonom o radu je utvrđeno da odluku o rasporedu radnog vremena, njegovoj preraspodjeli i skraćenju i uvođenju rada dužeg od punog radnog vremena donosi nadležni organ poslodavca", kazala je.

Članovi USSCG-a ne mogu da rade posao inspektora

"Očekivanja Unije slobodnih sindikata Crne Gore da se njihovi članovi kao volonteri neposredno uključe u inspekcijski nadzor nijesu realna zbog zakonom utvrđenih pravila postupka vršenja inspekcijskog nadzora, i ovlašćenja koje imaju samo inspektori kao državni službenici.

"Za saradnju sa ovom radničkom asocijacijom oko zaštite prava zaposlenih tokom praznika, ostao je širok dijapazon mogućnosti"

Inspekcijski nadzor isključivo vrše inspektori u prisustvu poslodavca", saopštila je Međedović nakon sastanka sa predstavnicima USS koji su dan ranije ponudili Inspekciji da zajedno rade na suzbijanju rada tokom praznika.

"Otvoreni smo za saradnju sa svim zainteresovanima koji mogu svojim djelovanjem doprinijeti boljoj zaštiti zakonom utvrđenih prava zaposlenih. Na sastanku je još jednom ponovljeno da članovi USS mogu, kao i svi drugi zainteresovani, obavijestiti Inspekciju rada o eventualnim povredama zakonom utvrđenih prava iz rada i po osnovu rada.

Za saradnju sa ovom radničkom asocijacijom oko zaštite prava zaposlenih tokom praznika, ostao je širok dijapazon mogućnosti o čemu je sa generalnim sekretarom Srđom Kekovićem postignut dogovor", kazala je Međedović.

"Koliko poslodavaca je kažnjeno?"

Socijaldemokratska partija je pozvala Međedović da saopšti koliko su poslodavaca kaznili zato što nijesu poštovali slobodne dane svojih zaposlenih, a ona je kazala da redovno obavještavaju javnost o svim kontrolama.

"Nakon svakog inspekcijskog nadzora tokom rada za vrijeme državnih i vjerskih praznika, Inspekcija rada daje saopštenje o izvršenim inspekcijskim nadzorima, sa relevantnim podacima.

Ova saopštenja se objavljuju na internet sajtu Ministarstva rada, a prenesu ga i svi mediji. Takođe se objavljuju periodični izvještaji o inspekcijskim nadzorima", kazala je Međedović.

Bonus video: