Ministrastvo turizma: Očuvati spomenički potencijal Mamule

Sadašnji prirodni ambijent ostrva, uključujući karakteristike tla, vegetacije i mora, treba u najvećoj mjeri zadržati i unaprijediti
4 komentar(a)
Mamula, Foto: Anto Baković
Mamula, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 05.02.2014. 16:32h

Ključna polazišta Tenderske komisije za valorizaciju ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula su rekonstrukcija i kozervacija tvrđave u postojećim gabaritima u cilju unaprijeđenja ukupne turističke ponude Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz Ministarstva su, u cilju cjelovitog i tačnog informisanja građana o aktivnostima na projektu turističke valorizacije tog lokaliteta, saopštili da se u planskom dokumentu jasno navodi da je polazni uslov za aktiviranje tvrđave Mamula u turističke svrhe očuvanje njenog spomeničkog potencijala.

"On se između ostalog ispoljava u specifičnom prostornom rješenju, konstruktivnom sklopu, građevinskim materijalima, oblogama, plastičnoj dekoraciji. Tim integralnim svojstvima objekta mora se prilagoditi svaka planirana konstrukcijska intervencija“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da je jedini način da se to postigne interdisciplinarni timski rad i aktivno učestvovanje Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

"Kao prvi korak zaštite neophodno je pripremiti generalni projekat sanacije i restauracije, sa etapama izvođenja, nakon prethodno obavljenih ispitivanja i analiza. Osnovni cilj obnove mora biti restauracija izvornih struktura uz primjenu autentične tehnologije zidanja“, rekli su iz Ministarstva.

"Ostvarena je tijesna saradnja sa nadležnim ministarstvima i drugim institucijama, posebno sa tadašnjim Regionalnim Zavodom za zaštitu spomenika kulture, čije su smjernice za konzervaciju spomenika kulture u potpunosti ugrađene u planski dokument“, kazali su iz Ministarstva.

U skladu sa Odlukom o planu privatizacije za prošlu godinu, Tenderska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta pripremila je tendersku dokumentaciju za davanje u dugoročni zakup Ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, posebno uzimajući u obzir elemente koji se odnose na zaštitu ovog prostora kao spomenika kulture i zaštitu životne sredine.

"Tenderska komisija je u pripremi dokumentacije bila u komunikaciji sa Opštinom Herceg Novi, kao lokalnim patnerom za buduću realizaciju projekta, gdje se posebno vodilo računa o stimulisanju ekonomskog razvoja Opštine, kvalitetnijoj zaštiti okoline zbog izgradnje infrastrukture, sprečavanju nelegalne izgradnje i razvoju nove ponude usluga“, dodali su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je državna studija lokacije "Sektor 34", koja između ostalog obrađuje Ostrvo Mamula, Vlada usvojila 2012. godine, sa ciljem obezbjeđenja zaštite i održivog korišćenja prirodnih i stvorenih resursa kao i povećanja turističkih i privrednih potencijala na predmetnom prostoru.

"Ostvarena je tijesna saradnja sa nadležnim ministarstvima i drugim institucijama, posebno sa tadašnjim Regionalnim Zavodom za zaštitu spomenika kulture, čije su smjernice za konzervaciju spomenika kulture u potpunosti ugrađene u planski dokument“, kazali su iz Ministarstva.

U saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i Sektorom za životnu sredinu u Ministarstvu urađena je Strateška procjena uticaja na životnu sredinu za cjelokupni prostor obuhvaćen planskim dokumentom.

"U tom smislu, dati planski kapaciteti, koji omogućavaju održivi razvoj ovog prostora, istovremeno predstavljaju i akt očuvanja prirodne sredine“, saopštili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su objasnili i da odabir edukativnog turizma kao najprimjerenije namjene ima utemeljenje u specifičnim istorijskim, arhitektonskim i ambijentalnim kvalitetima Ostrva i tvrđave, a to znači da se izvorna arhitektura tvrđave mora sačuvati.

"Adaptacije su dozvoljene isključivo u okviru njenih postojećih gabarita. Sadašnji prirodni ambijent ostrva, uključujući karakteristike tla, vegetacije i mora, treba u najvećoj mjeri zadržati i unaprijediti“, objansili su iz Ministarstva.

Bonus video: