Ministri i direktori ne vole reviziju

Vrhovna revizija je konstatovala da je potrebno unaprijediti shvatanje uloge unutrašnje revizije u javnom sektoru
52 pregleda 1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 20.01.2017. 16:24h

Rukovodioci u javnom sektoru ( ministri , predsjednici opština, direktori...) još u potrebnoj mjeri ne prepoznaju značaj unutrašnje revizije. Oni treba da, u skladu sa odgovornostima, preduzimaju aktivnosti na jačanju i razvoju unutrašnje revizije kako bi cjelokupan sistem funkcionisao na efikasniji način.

To je ocijenila Državna revizorska institucija (DRI) u Izvještaj o reviziji uspjeha „Efikasnost unutrašnje revizije u javnom sektoru“ koji je juče objavljen.

“Postojeći sistem unutrašnje revizije u dovoljnoj mjeri nije efikasan. Potrebno je preduzeti dodatne aktivnosti kako bi se otklonili evidentirani nedostaci koji otežavaju ostvarivanje funkcije unutrašnje revizije. To u cilju unapređenja ukupnog procesa poslovanja”, ocjena je DRI.

Vrhovna revizija smatra da postoji niz segmenata koje je neophodno unaprijediti kako bi sistem unutrašnje revizije u javnom sektoru funkcionisao na efikasniji način, od kojih je najvažniji zapošljavanje dovoljnog broja unutrašnjih revizora.

Postupkom revizije obuhvaćeno je 11 institucija na centralnom i lokalnom nivou. To su ministarstva finansija, prosvjete, kulture, ekonomije, poljoprivrede, za informaciono društvo, kao i Fond PIO, Univerzitet Crne Gore, Glavni grad Podgorica i opštine Nikšić i Berane.

Vrhovna revizija je konstatovala da je potrebno unaprijediti shvatanje uloge unutrašnje revizije u javnom sektoru od strane rukovodilaca subjekata i njihovu podršku razvoju jedinica za unutrašnju reviziju.

“Neophodno je ostvariti bolju komunikaciju jedinica za unutrašnju reviziju i subjekata unutrašnje revizije i većeg stepena međusobne saradnje jedinica za unutrašnju reviziju u javnom sektoru, kao i obezbjeđenje dugoročnog strukturno-orijentisanog programa obuka za unutrašnje revizore”, konstatovano je u izvještaju.

DRI je ocijenila da Ministarstvo finasija treba da unaprijedi metodologije rada unutrašnjih revizora i podstiče unutrašnje revizore na vršenje novih vrsta revizija.

“Postoji pravni okvir koji omogućava funkcionisanje i razvoj unutrašnje revizije koji treba da bude dodatno nadgrađen, posebno u dijelu metodologija vršenja revizija”, navela je DRI.

Kolegijum nadležan za ovu reviziju činili su senatori Branislav Radulović i Nikola Kovačević.

Bonus video: