MMF će tražiti povećanje PDV-a

Povećanje PDV-a bi uz veće prihode u budžetu, izazvalo rast cijena, što bi dodatno ugrozilo standard građana
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2012. 09:27h

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uskoro dolazi u Podgoricu kako bi razgovarala o "tekućim pitanjima" i mogućnostima ranije najavljenog aranžmana iz predostrožnosti, a jedna od tema biće i porez na dodatu vrijednost (PDV), odnosno mogućnost njegovog povećanja, saznaju "Vijesti".

Osnovna stopa PDV-a u Crnoj Gori je 17 odsto, i jedna je od najnižih u regionu, a iz Ministarstva finansija "Vijestima" je saopšteno da će potencijalni dogovor o aranžmanu sa MMF-om biti uslovljen.

"Kada je riječ o aranžmanu sa MMF-om, napominjemo da ova institucija nema praksu finansiranja zemalja radi pokrića deficita, već to radi u izuzetnim situacijama, kada zemlje nemaju pristup tržištima. Takođe nam je u ranijim razgovorima nagoviješteno da bi zaključivanje ovakvih aranžmana bilo uslovljeno povećanjem poreskih stopa i smanjivanjem nekih kategorija, kao što su penzije i plate u javnom sektoru", navodi se u odgovorima Ministarstva na pitanja "Vijesti" o potencijalnom aranžmanu sa MMF-om.

Hrvatska Vlada je nedavno donijela odluku o povećanju stope PDV-a sa postojećih 23 na 25 odsto, a iz MMF-a je i Srbiji stigao zvaničan zahtjev za povećanje njihove stope od 18 odsto, kao uslov za sklapanje aranžmana iz predostrožnosti.

Šta će biti sa Crnom Gorom, iz Ministarstva finansija poručuju da će više informacija biti nakon predstojeće posjete misije MMF-a Podgorici, tokom koje će se razgovarati "o opštoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i projekcijama za naredni period".

Povećanje PDV-a bi uz veće prihode u budžetu, izazvalo rast cijena, što bi dodatno ugrozilo standard građana.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: