MMF: Vlada dobro upravlja ekonomijom - Vijesti.me
IZVJEŠTAJ ZA CRNU GORU

MMF: Vlada dobro upravlja ekonomijom

Premijer Marković je istakao punu posvećenost Vlade sprovođenju mjera fiskalne konsolidacije u skladu sa Fiskalnom strategijom Crne Gore do 2020. godine, uz još jači fokus na kontrolu rashoda

Duško Marković MMF
Duško Marković MMF (Foto: Vlada Crne Gore)

Crnogorska Vlada dobro upravlja ekonomijom, a mjere fiskalne konsolidacije dobro su izbalansirane, navodi se u Izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer Duško Marković primio je danas delegaciju MMF-a koja ga je zvanično informisala da je ta međunarodna finansijska organizacija u četvrtak, u skladu sa Članom IV Statuta MMF-a, objavila Izvještaj za Crnu Goru.

Izvještaj, kako se navodi, sadrži ocjene da „Vlada dobro upravlja ekonomijom i da su mjere fiskalne konsolidacije dobro izbalansirane“.

Delegaciju MMF-a predvodio je izvršni direktor Belgijsko-holandske konstituence, Entoni Delanoj.

Marković je, informišući delegaciju o ekonomskim performansama za prvu polovinu ove godine, rekao da su rezultati odlični i da je naplata poreskih prihoda, zahvaljujući i mjerama fiskalne konsolidacije, do 8. septembra premašila iznos od milijardu eura, što je gotovo tri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Premijer je informisao predstavnike MMF-a da je, prema procjeni Vlade, u prvoj polovini godine ekonomski rast iznosio više od četiri odsto, što je iznad zvaničnih projekcija“, kaže se u saopštenju.

Marković je, kako se navodi, ocijenio da su tome doprinijeli radovi na velikim investicionim projektima – prije svega autoputu, ali i ostalim kapitalnim projektima, i to kroz angažovanje velikog broja podizvođača.

„To je istovremeno uticalo na nova zapošljavanja“, rekao je Marković.

On je istakao punu posvećenost Vlade sprovođenju mjera fiskalne konsolidacije u skladu sa Fiskalnom strategijom Crne Gore do 2020. godine, uz još jači fokus na kontrolu rashoda.

Marković je, kako je saopšte, naveo važnost daljeg rada Vlade na povećanju efikasnosti državne administracije kao važnog faktora unaprjeđenja poslovnog ambijenta nužnog za dalji rast investicija i ukupan ekonomski rast.

„Izvršni direktor MMF-a je pozdravio saradnju te međunarodne organizacije sa Vladom Crne Gore, informišući premijera da je ocjena iz juče objavljenog Izvještaja za Crnu Goru da su mjere fiskalne konsolidacije dobro izbalansirane, odnosno da je Vlada vodila računa o pozitivnom fiskalnom efektu, ali istovremeno i o socijalnom aspektu i raspodjeli socijalnih fondova onima kojima su najpotrebniji“, kaže se u saopštenju.

MMF je, prema riječima Delanoja, razmatrao i projekciju kretanja javnog duga Crne Gore, naročito uticaj projekta autoputa na javni dug.

„Zaključeno je, naveo je Delanoj, da u malim ekonomijama veliki infrastrukturni projekti poput ovog kratkoročno imaju snažan fiskalni uticaj, a da dugoročno imaju pozitivne efekte na privredu“, kaže se u saopštenju.

Marković se, kako se navodi, zahvalio MMF-u na pozitivnim informacijama iz Izvještaja, ocijenivši da je taj dokument veoma važan za Crnu Goru, u pogledu podizanja njenog kreditnog rejtinga i daljeg ekonomskog napretka.

On je ocijenio da je pozitivan Izvještaj MMF-a, nakon članstva u NATO-u, jedan od najvažnijih faktora za jačanje međunarodne investicione pozicije Crne Gore.

„Takođe je informisao delegaciju MMF-u da će Vlada i u narednom razdoblju nastaviti realizaciju infrastrukturnih projekata važnih za razvoj, poput dalje izgradnje autoputa i efikasne valorizacije crnogorskih aerodroma, ali na način da to ne utiče na povećanje javnog duga“, navodi se u saopštenju.

Marković se zahvalio MMF-u na saradnji i partnerstvu sa Vladom, uključujući i projekte tehničke pomoći Ministarstvu finansija za upravljanje javnim dugom i jačanje poreske administracije, i istakao da očekuje nastavak uspješne saradnje.