Mnogi žele da grade u Buljarici

Buljarica je jedno od najjačih uporišta vladajućeg DPS-a, gdje su na izborima u proteklih deceniju i po imali praktično stoodstotnu podršku
211 pregleda 1 komentar(a)
Buljarica, Foto: Savo Prelević
Buljarica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.10.2016. 19:47h

Sekretarijat za urbanizam praktično je zatrpan zahtjevima mještana Buljarice za gradnju, nakon što je je prije dva mjeseca urbanizovan dio Buljaričkog polja.

U Buljarici ima oko 300 nelegalnih građevina, a donošenje Detaljnog urbanističkog plana (DUP) otvorilo je vrata urbanizacije.

Odluku da se donese DUP, iz opozicije su ocijenili kao ustupak vlasti u jeku kampanje.

Već početkom septembra, desetak mještana zatražilo je izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, prvog papira u proceduri dobijanja građevinske dozvole.

Oni od lokalne uprave traže da precizira šta mogu da grade na svojim parcelama.

Skupština opštine je prije dva mjeseca donijela DUP Buljarica I, koji je još prije dvije godine odbilo Ministarstva održivog razvoja.

Saglasnost tog resora na planski dokument, koji je potom i usvojen u budvanskoj Skupštini, stigla je u vrijeme kada Vlada odlučuje o prodaji gotovo pet miliona kvadrata državne i opštinske zemlje i traži od lokalne vlasti da joj prenese ingerencije o prodaji svog zemljišta.

Buljarica je jedno od najjačih uporišta vladajućeg DPS-a, gdje su na izborima u proteklih deceniju i po imali praktično stoodstotnu podršku.

Planskim dokumentom Buljarica I, tretira se oko 300.000 kvadrata državne imovine i 60.000 kvadrata Mitropolije crnogorsko primorske.

Ostatak zemlje je uglavnom u vlasništvu mještana. Plan nije predvidio izgradnju kula i solitera, ali je Opština izašla u susret gotovo svima koji su tražili ucrtavanje stambenih i turističkih kapaciteta.

I SPC je dozvoljena izgradnja stanova za tržište, ali i hotela.

Vlada je predvidjela da ostatak zemlje ponudi na tenderu - 4,89 miliona kvadrata po početnoj cijeni od 108 miliona eura.

Dio tendera se odnosi i na zakup 533.000 kvadrata zemljišta u zoni morskog dobra.

Bonus video: