Moguć monopol i u pomorskom saobraćaju?

Iz Ministarstva ne odgovaraju zašto su raspravu o propisu bitnom za sistem pomorstva vodili u avgustu - sezoni odmora za institucije, a posla za zainteresovane subjekte
4739 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2019. 13:22h

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) odbija da odgovori zašto su odbacili najveći dio primjedaba i sugestija na Nacrt izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe, a koje se, tvrde tržišni brodari, odnose na problematična rješenja koja ugrožavaju tržišnu utakmicu i slobodu preduzetništva.

Jedno od njih je da će ubuduće JP Morsko dobro utvrđivati sezonske brodske linije, broj prevoznika, uslove obavljanja prevoza, cijene zakupa linije..., ali nije poznato koji će biti kriterijumi na osnovu kojih će se vršiti selekcija ko će od turističkih brodara dobiti pravo da vozi koju liniju.

Ministarstvo na čijem je čelu Osman Nurković odbija da odgovori i zašto je, u sred sezone godišnjih odmora, sprovelo javnu raspravu o Nacrtu izmjene i dopuna Zakona.

nurković
Iz resora Nurkovića ne odgovaraju(Foto: Boris Pejović)

Iako je javna rasprava sprovedena na takav način, kad je čak i nadležni resor na kolektivnom odmoru, na Nacrt je stiglo više primjedaba i to od Udruženja prevoznika turističkim brodovima “Plavi Jadran” iz Bara. Ovo Udruženje okuplja oko 200 vlasnika čamaca i brodova registrovanih za privredne svrhe - prevoz turista sa cijelog primorja od Ulcinja do Herceg Novog.

Njihov pravni zastupnik, advokat Stefan Šušter, kazao je da je za “Plavi Jadran”, kao Udruženje prevoznika koji obavljaju prevoz samo tokom ljetnje sezone, rješenje da Morsko dobro utvrđuje broj linija, prevoznika, cijene karte, apsolutno je neprihvatljivo.

“Smatramo da se ostavljanjem mogućnosti MSP-u da određuje/ograničava linije prevoza u unutrašnjem pomorskom saobraćaju, a naročito da određuje, odnosno ograničava broj prevoznika, direktno narušava sloboda preduzeništva koja je zajemčena čl.59 Ustava Crne Gore. Resorno Ministarstvo propisivanjem ovog člana najdirektine ograničava tržište, odnosno potencijalno ograničava slobodno nastupanje na tržištu turističkim brodovima što dobodi do narušavanja konkurencije i pojave monopola,” naveli su u primjedbama dostavljenim MSP-u članovi “Plavog Jadrana”, posebno naglašavajući da je mnogima od njih ta djelatnost koju obavjaju tokom nepuna tri mjeseca ljetnje sezone jedini izbor prihoda.

“Ograničavanjem broja sezonskih linija i broja prevoznika, velikom broju njih bi egzistencija bila dovedena u pitanje. Zamislimo samo situaciju koja se predlaže ovim zakonskih riješenjem: JP ‘Morsko dobro’ na osnovu tzv. Programa sezonskih linija i slobodnog prevoza u unutrašnjem pomorskom saobraćaju propiše da sezonsku liniju Petrovac-Budva, Čanj-Kraljčina plaža ili neku sezonsku liniju u Bokokotorskom zalivu može obavljati samo jedan prevoznik. U tom slučaju bi, shodno Nacrtu, bio izabran najpovoljniji ponuđač na osnovu javnog poziva, a zapravo prevoznik koji ponudi najviše novca za zakup prava na toj sezonskoj liniji. Na taj način bi taj prevoznik dobio ekskluzivno pravo da vrši prevoz na linijama koje su uzete za primjer, čime bi automatski bio stavljen u monopolistički položaj u odnosu na ostale prevoznike, a cijenu prevoznih karata bi mogao sam da diktira”, navode iz “Plavog Jadrana”.

Oni traže da se prevoz na redovnim linijama u unutrašnjem pomorskom saobraćaju, kakvih trenutno nema osim trajektne linije Lepetane-Kamenari u Boki, rješava dobijanjem koncesije, dok bi se za brodski prevoz na sezonskim linijama i u slobodnom prevozu, “primjenjivalo načelo slobode ugovaranja prevoza i definisanja prevozničkih cijena.”

Ipak, sudeći prema onome što je u izvještaju napisala Snežana Đurković iz Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu, javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna ključnog zakona za oblast pomorstva faktički još nije završena, a neki „odabrani“ još na njega mogu dostavljati predloge i sugestije, iako je on utvrđen u formi Predloga.

„Primjedbe koje se odnose na djelatnost prevoza putnika i stvari u unutrašnjem pomorskom saobraćaju su detaljno analizirane i dijelom su prihvaćene, te će inovirani tekst Predloga zakona biti dostavljen podnosiocu primjedbi na davanje primjedbi, predloga i sugestija”, stoji u Izvještaju sa javne rasprave.

Mogućnost da se na već utvrđeni Predlog zakona naknadno reaguje primjedbama i sugestijama, prije nego što se on uputi u skupštinsku proceduru, do sada je bila nepoznata u crnogorskoj političkoj i upravnoj praksi, ali sugeriše da su činovnici MSP svjesni da su u suštini simulirali process javne rasprave o izmjenama zakona o sigurnosti plovidbe, te sada pokušavaju naknadno “popraviti što se popraviti da”.

Raspravu organizovali u vrijeme odbora i sezone

MSP je javnu raspravu o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti plovidbe vodilo od 7. do 27. avgusta, ali je izvještaj o njoj na svom sajtu objavilo tek u četvrtak 24. oktobra - dva dana nakon što su „Vijesti“ resor ministra Osmana Nurkovića pitale zašto ni poslije dva mjeseca nema tog dokumenta.

“Vijesti” od MSP-a nisu dobile odgovor ni na pitanje zašto su odlučili da raspravu o zakonskim rješenjima od krucijalne važnosti za sistem crnogorskog pomorstva vode u avgustu kada su mnoge državne institucije, uključujući i samo MSP, na kolektivnom godišnjem odmoru.

Sa druge strane, avgust je neprimjeren za vođenje javne rasprave zbog toga što su mnoge zainteresovane strane, prvenstveno turistički brodari, agenti i oni koji se bave jahtingom i nautičkim turizmom, tada u najvećem poslu i ne mogu se pozabaviti kvalitetnom analizom novih propisa koje predlaže Direktorat za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu MSP na čijem je čelu Vladan Radonjić.

Bonus video: