Monstat: Mi ne određujemo poreze

U cilju potpunog informisanja javnosti naglašavamo da je cilj istraživanja 'Cijene stanova u novogradnji' mjerenje nivoa cijena kvadratnog metra stana u novogradnji.
174 pregleda 2 komentar(a)
Budva grad, Foto: Vuk Lajović
Budva grad, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.03.2018. 21:11h

Povodom tvrdi opštinske vlasti Budve da zbog procjene cijena stanova u tom gradu imaju manje prihoda od poreza za nekretnine u tekstu „Monstat olakšao Budvu za milion“, reagovali su iz Zavoda za stitistiku - Monstat.

“Zavod za statistiku ne kreira fiskalnu politiku, već realizuje istraživanje o prosječnoj cijeni kvadratnog metra stana u novogradnji, kao jedno od 160 istraživanja koje u prosjeku realizuje godišnje. Koji podaci Zavoda za statistiku i na koji način će se koristiti za potrebe kreiranja fiskalne i drugih politika, nije u nadležnosti Zavoda za statistiku. Fiskalna politika u domenu obračuna poreza na nepokretnost na lokalnom nivou definisana je između ostalog “Uredbom o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti” ("Službeni list Crne Gore", br. 036/11 od 27.07.2011, 066/15 od 26.11.2015, 039/17 od 22.06.2017), a ne metodologijom istraživanja koje realizuje Zavod za statistiku.

U cilju potpunog informisanja javnosti naglašavamo da je cilj istraživanja 'Cijene stanova u novogradnji' mjerenje nivoa cijena kvadratnog metra stana u novogradnji. Prema metodologiji, istraživanje o prosječnoj cijeni kvadratnog metra stana u novogradnji, obuhvata stanove koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor. Predmet posmatranja ovim istraživanjem nijesu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokrenosti: poslovni objekti, zemljište i druge.

U odnosu na prethodnu godinu ističemo da nije došlo do promjene metodologije, već samo do promjene načina diseminacije ili prikazivanja podataka, između ostalog i zbog zahtjeva Opštine Budva. Od 2018. godine Zavod za statistiku cijenu kvadratnog metra stana u novogradnji, prikazuje u odnosu na sljedeći teritorijalni raspored: Glavni grad, Primorski region, Središnji region i Sjeverni region. Takođe, zbog oscijalacija u cijenama koje su izazvane solidarnom izgradnjom, posebno se prikazuju prosječne cijene sa i bez solidarne izgradnje”, naveli su iz Monstata.

Bonus video: