Montenegro bet će podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona

“Ovim zakonskim rješenjem se na različit način tretiraju dobici koji su izraženi u novcu od onih koji su izraženi u robi, stvarima ili pravima, čime se ugrožava funkcionisanje slobodnog tržišta i favorizuju privredni subjekti koji isplaćuju dobitke izražene u robi, stvarima ili pravima”, navodi se u saopštenju
58 pregleda 3 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.03.2015. 11:11h

Udruženje priređivača igara na sreću, Montenegro Bet, podnijeće danas Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim se svaki dobitak u igrama na sreću oporezuje sa 15 odsto.

Iz Udruženja tvrde da se na taj način uvodi nezabilježeno zakonsko rješenje koje nije moguće primijeniti.

“Ovim zakonskim rješenjem se na različit način tretiraju dobici koji su izraženi u novcu od onih koji su izraženi u robi, stvarima ili pravima, čime se ugrožava funkcionisanje slobodnog tržišta i favorizuju privredni subjekti koji isplaćuju dobitke izražene u robi, stvarima ili pravima”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Montenegro Beta su zatražili od Ustavnog suda da izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica proglasi neustavnim i na taj način omogući opstanak legalne industrije igara na sreću.

Oni su saopštili da će zbog takvih zakonskih rješenja biti prinuđeni da pribjegnu zatvaranju objekata gdje se potencijalno ugrožavaju radna mjesta oko tri hiljade ljudi koji rade u industriji igara na sreću, a Crna Gora će ostati bez stabilnih budžetskih prihoda.

“Igračima se ne smije odbijati ništa kako od uloga tako i od dobitka, jer će se u tom slučaju igrači preseliti na strane internet sajtove, kod nelegalnih priređivača gdje ovako zamišljenih poreza nema. Domaći legalni sajtovi u tom slučaju neće biti konkurentni”, rekli su iz Montenegro Beta.

Primjenom takvog zakonskog rješenja, kako su saopštili, i daljim urušavanjem legalnih priređivača stvoriće se loš privredni ambijent u kojem će se kompletna djelatnost preseliti u sivu zonu odnosno nelegalno tržište.

“Ukoliko Crna Gora zbog svega ovoga natjera priređivače da zatvore svoje kompanije, ona neće biti u mogućnosti da nastavi finansiranje potreba iz socio-humanitarne djelatnosti i osoba sa invaliditetom, kao i razvoj sporta, kulture i tehničke kulture i drugih aktivnosti koje se finansiraju kroz budžetske prihode od igara na sreću”, zaključuje se u saopštenju.

Izmjenama Zakona, koje su usvojene krajem decembra, dobici fizičkih lica ostvareni od igara na sreću, osim nagradnih igara, smatraju se izvorom dohotka i oporezuju se po stopi do 15 odsto.

Bonus video: