Montenegro bet: Stvoren haos da bi neko zaradio

Udruženje je ove kritike objavilo u novinama kao marketing prije 12 dana, kada su i “Vijesti” poslale pitanja Ministarstvu finansija na koje nijesu dobili odgovor
157 pregleda 1 komentar(a)
klađenje, kladionica, Foto: Luka Zeković
klađenje, kladionica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.07.2014. 16:07h

Udruženje priređivača igara na sreću Montenegro bet upozorilo je “nadležne organe” da će ukoliko ne zaustave haos u ovoj djelatnosti razotkriti osobe koje čine interesnu grupu koja želi da ugasi legalne priređivače kako bi za sebe ostvarili nezakonitu dobit.

Oni su kritikovali zbog toga što još u Zakonu o porezu na dodatu vrijednost postoji član da su obveznici plaćanja PDV-a, iako je to jedinstven slučaj u Svijetu i protivno direktivama EU. Zamjerili su i zbog toga što se ne zatvaraju nelegalni priređivači “na Internetu, aparatima i slično”.

Udruženje je ove kritike objavilo u novinama kao marketing prije 12 dana, kada su i “Vijesti” poslale pitanja Ministarstvu finansija na koje nijesu dobili odgovor. “Da li je moguća naplata PDV-a na igre na sreću, što postoji u crnogorskom zakonu od 1. jula prošle godine?

Da li će skoro zaživjeti naplata PDV-a na ove usluge ili Ministarstvo finansija planira da predloži izmjene zakona kako bi ova odredba bila ukinuta?”, bila su pitanja “Vijesti”.

Umjesto odgovora Ministarstvo je tri dana kasnije na svom sajtu objavilo saopštenje u kojem su naveli da njihovi i predstavnici Poreske uprave i Uprave igara na sreću nijesu podržali ovaj član kojeg je predloži poslanik DF Emilo Labudović, a usvojila Skupština 1. jula prošle godine glasovima opozicije i SDP-a.

Naveli su i da su se obratili Ustavnom sudu da preispita zakonitost ovog člana. Saopštili su i da uz “svo razumijevanje postojećeg stanja” nijesu ovlašćeni da ocjenjuju ustavnost zakona koji usvaja Skupština, ali i da su u “obavezi da primjenjuju sva važeća zakonska rješenja koje je donijela Skupština.

Ovo zakonsko rješenje se ne primjenjuje od usvajanja. Prije mjesec je propao pokušaj poslanika DPS, dijala SDP-a i manjinskih stranaka da usvoje njegovo ukidanje i djelimično veće koncesije za igre na sreću. Nedostajala su im tri glasa, a protiv su bila dva poslanika SDP-a.

Reklamiranja nelegalnih licenci

“Zahvaljujući opstanku na p o ložaju samovoljnih državnih funkcionera, danas se u Crnoj Gori nalazimo daleko od bilo kakave odgovornosti za počinjena djela ili za nečinjenje.

Nikakve sankcije za ovakve poteze ne postoje i što je najveći problem, donošenje nerealnih zakonskih odredbi u stvari služi kao mogućnost za nelegalno bogaćenje pojedinaca”, navedeno je u proglasu Montenegro beta.

Oni su naveli da jedna firma čak javno reklamira “rentiranje licence za Internet u Crnoj Gori za 1.000 eura mjesečno”, što je nezakonito, a i sama koncesija iznosi 10.000 eura. Naveli su da za ovaj i slične postupke niko nije odgovarao.

Bonus video: