Montenegro erlajns i Željeznički prevoz gomilaju poreski dug

Evropska komisija (EK) u posljednjem izvještaju za Crnu Goru upozorila je da raste zabrinutost za nacionalnog avioprevoznika i ŽPCG koji gomilaju dugove, kao i da je državna podrška koju je MA dobijao od države suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), na šta su već opominjali
4652 pregleda 7 komentar(a)
EK zabrinuta zbog rasta duga: Montenegro erlajns, Foto: Jetphotos
EK zabrinuta zbog rasta duga: Montenegro erlajns, Foto: Jetphotos

Nacionalni avioprevoznik Montegro erlajns (MA) i Željeznički prevoz (ŽPCG) nastavljaju do gomilaju poreska dugovanja, pokazala je nova lista Poreske uprave (PU) o najvećim dužnicima.

Državni MA za poreze i doprinose zaposlenima duguje 20,45 miliona eura i u poređenju sa starom listom taj dug je uvećan za milion eura, dok je ŽPCG dug povećao sa 4,29 miliona na 4,67 miliona.

PU je juče objavila listu najvećih dužnika sa presjekom na kraju aprila ove godine, dok je prethodna lista objavljena krajem februara sa presjekom poreskog duga na kraju januara.

Evropska komisija (EK) u posljednjem izvještaju za Crnu Goru upozorila je da raste zabrinutost za nacionalnog avioprevoznika i ŽPCG koji gomilaju dugove, kao i da je državna podrška koju je MA dobijao od države suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), na šta su već opominjali.

Konstatovano je da se nacionalni avioprevoznik suočava sa problemom finansijske održivosti.

MA je prvi na listi 100 najvećih dužnika za poreze i doprinose, a ŽCG na trećem mjestu. Ta dva državna preduzeće nijesu mogla da reprogramiraju svoje poreske obaveze, shodno zakonu o reprogramu, zbog državne pomoći koju su koristili u prethodnim godinama.

Iako je ministar saobraćaja Osman Nurković još krajem prošle godine najavljivao predlog za rješavanje teške finansijske situacije u nacionalnom avioprevozniku to se još nije desilo. Dug gomila i državno preduzeće Održavanje željezničkih voznih sredstava koje je u januaru za poreze i doprinose zaposlenima dugovalo 1,86 miliona, a na kraju aprila 1,32 miliona.

Rudnik uglja koji je u reprogramu za poreze i doprinose zaposlenima duguje 5,12 miliona, dok je na kraju januara dugovao 5,38 miliona. Dug po istom osnovu su smanjile i državne Plantaže i to sa 2,77 miliona na 2,34 miliona eura.

Prema novoj listi poreskih dužnika ukupna poreska dugovanja najvećih poreskih dužnika sa presjekom na kraju aprila su bila 135,31 milion eura i ona su umanjena u odnosu na kraj januara kada su iznosila 139,27 miliona eura. Taj dug se odnosi na porese i dorinose zaposlenima, kao i dug za porez na dodatu vrijednost, dobit, promet nepokretnosti i koncesija.

Od 135 miliona eura ukupnog duga, dug za poreze i doprinose je 64,16 miliona eura.

Uredne platiše

Poreska uprava je objavila i listu urednih poreskih platiša na kojoj se nalaze poslovne banke, telekomunikacione kompanije, osiguravajuće kuće, državna preduzeća Monteput, Elektroprivreda, Crnogorski elektroprenosni sistem, Crnogorski operator tržišta električne energije.

Na listi su pivara “Trebjesa”, Okov, Azmont, Luštica Development, Namos, Čelebić...

Bonus video: