Montenegro erlajnz: Aerodromima CG dugujemo 5 miliona

Montenegro erlajnz učestvuje sa 60 odsto u ukupnom saobraćaju na oba aerodroma na nivou godine, a u zimskim mjesecima i znatno više
0 komentar(a)
Montenegro erlajnz, Foto: Boris Pejović
Montenegro erlajnz, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.10.2011. 16:02h

Dug Montenegro erlajnza preduzeću Aerodromi Crne Gore ne iznosi osam miliona eura, kako tvrdi njegov direktor Milovan Đuričković, već pet miliona i taj diskutabilni iznos biće predmet dogovora, saopšteno je iz nacionalnog avioprevoznika.

U reagovanju na tvrdnje Đuričkovića o tome da dug Montenegro erlajnza iznosi osam miliona i da umnogome opterećuje njihovo poslovanje, navodi se da neće više biti polemike oko te teme.

"Aerodromski kadrovi i infrastruktura treba da budu na nivou nacionalnog avioprevoznika, s obzirom da smo svih ovih godina mukotrpno ulagali u novu flotu"

Aerodromima plaćeno više od 18 miliona eura, što je visoka cijena

Dodaje se da je Montenegro erlajnz "generator razvoja avio-saobraćaja u Crnoj Gori i glavna veza naše države sa Evropom i svijetom".

Diskutabilni dug u iznosu od oko pet miliona eura, nastao u prethodnom periodu, biće predmet dogovora i budućeg elaborata

"Smatrali smo i smatramo da i aerodromski kadrovi i infrastruktura treba da budu na nivou nacionalnog avioprevoznika, s obzirom da smo svih ovih godina mukotrpno ulagali u novu flotu, širili kapacitete i investirali u otvaranje novih linija. Produkt toga je višemilionski broj prevezenih putnika, a samo tokom ljetnje sezone 2011. godine, kompanija Montenegro erlajnz je prevezla više od 300.000 putnika", navode iz kompanije.

Nastaviće da izmiruju obaveze

Podsjećaju i da je na skoro održanoj Generalnoj skupštini evropske asocijacije regionalnih avioprevoznika (ERA) zaključeno je da će avio-saobraćaj i dalje da trpi velike gubitke, između ostalog, zbog visoke cijene goriva i aerodromskih usluga.

"Tendenciozne su i netačne informacije o našim dugovanjima prema Jugopetrolu, jer na osnovu podataka, u posljednje tri godine uplatili smo im skoro 35 miliona"

"Na osnovu postignutog dogovora između Montenegro erlajnza i JP Aerodromi Crne Gore, tokom ljetnje sezone kompanija Montenegro erlajnz je uplatila na račun Aerodroma 1,1 milion eura, te će u skladu sa dogovorom nastaviti da izmiruje svoje obaveze. Diskutabilni dug u iznosu od oko pet miliona eura, nastao u prethodnom periodu, biće predmet dogovora i budućeg elaborata, koji će uz podršku resornog Ministarstva i Vlade Crne Gore dugoročno i sistemski riješiti međusobne odnose između ova dva preduzeća", navodi se u reagovanju.

Bez obaveza prema Jugopetrolu

Tvrde i da uredno izmiruju i troškove preleta, po kojem osnovu godišnje izdvaja oko 6 miliona eura

"Stoga su tendenciozne i netačne informacije o našim dugovanjima prema Jugopetrolu. Na osnovu podataka, u posljednje tri godine uplatili smo im skoro 35 miliona eura. U poređenju sa cijenom goriva na drugim aerodromima, ovo je za 2 miliona više nego što bi platili gorivo na bilo kom aerodromu u Evropi, za isti obim saobraćaja. Dakle, za ova 2 miliona eura je trebalo da budemo relaksirani, s obzirom na cijene goriva na drugim evropskim aerodromima i na činjenicu da smo veliki potrošač i nacionalni avioprevoznik", smatraju u Montenegro erlajnzu.

Tvrde i da uredno izmiruju i troškove preleta, po kojem osnovu godišnje izdvaja oko 6 miliona eura.

"Troškovi prilazne kontrole u Crnoj Gori su predmet međusobnog dogovora zajedničkog preduzeća kontrole letjenja dviju država, Srbije i Crne Gore, kao i naše kompanije. Ovaj dogovor je adekvatan odgovarajućim dogovorima koje je ostvario i srbijanski avioprevoznik, JAT ervejs. Na kraju, želimo da istaknemo da svakodnevno plaćamo monopolske fakture koje nepravedno ugrožavaju funkcionisanje Montenegro erlajnza, ali se ipak nadamo da će vlasnik uskoro naći adekvatno i realno rješenje za plaćanje usluga koje se pružaju Montenegro erlajnzu", zaključuje se u reagovanju crnogorskog nacionalnog avioprevoznika.

Bonus video: