Montenegroberza: Kupovali po 10 centi, a nijesu htjeli po šest

Slovenački investitori između sebe i sa povezanim osobama prebacivali osam odsto akcija MIG-a za 749.000 eura
67 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2012. 20:19h

Podgorica – Na Montenegroberzi juče je trgovano za ukupno 814,75 hiljada eura, a rastu dnevnog prometa doprinijela je aukcijska prodaja blizu osam odsto akcija društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG za 749.000 eura.

Prodato je ukupno 7,49 miliona akcija MIG-a po deset centi, a “Vijesti” nezvanično saznaju da se radilo o preraspodjeli vlasništva među postojećim slovenačkim investitorima i povezanim licima. Investitori iz Slovenije više od deceniju kontrolišu kompaniju, transformisanu iz bivšeg fonda zajedničkog ulaganja MIG.

Čudno je, međutim, što je i juče u sistemu berze bilo dosta prodavaca akcija MIG-a po cijenama od šest do devet centi, ali ne i adekvatne tražnje, po nižim cijenama od one koja je zaključena na aukciji.

Zbog toga je ostala sumnja da li se radilo o unaprijed dogovorenoj transakciji, te da svi učesnici na tržištu, posebno prodavci akcija MIG-a, juče nijesu imali ravnopravan tretman na tržištu.

Direktor Montenegroberze Gojko Maksimović rekao je “Vijestima” da su upoznali javnost putem veb sajta o datumu održavanja aukcije, da su sva zainteresovana lica mogla da uzmu učešće u aukciji na strani kupovine, što “odbacuje navode o dogovorenoj transakciji”.

“Zašto je kupac preuzeo 7,5 miliona akcija po cijeni od 0,10 centi, a nije na tržištu kupio oko dva miliona akcija po nižoj cijeni je pitanje za njega, jer kao berza ne možemo da komentarišemo razloge donošenja investicionih odluka”, dodao je Maksimović.

Jučerašnja transakcija obavljena je posredstvom CG broker dilera. Posredstvom te brokerske kuće neko je prije samo dva dana kupio 9,3 miliona akcija MIG-a po cijeni od 4,99 centi, dok je prodavce zastupala Hipotekarna banka.

CG broker diler je prethodno tražio od berze skidanje cjenovnog ograničenja da bi se odradila transakcija.

Kako je moguće da su donesena pravila koja stavljaju u neravnopravan položaj tržišne učesnike (investitore)

Ako se zaista ne radi samo o fiktivnim transakcijama, postavlja se logično pitanje koji je bio interes nekog da kupi skoro 7,5 miliona akcija po 10 centi, a da ne kupi oko dva miliona akcija koje su bile u ponudi po cijenama od 6 do 9 centi.

Takođe, kako je moguće da su donesena pravila koja stavljaju u neravnopravan položaj tržišne učesnike (investitore). Odrađena je transakcija po deset centi i jedan učesnik je prodao 7,49 miliona akcija po toj cijeni, a svi ostali su mogli da prodaju juče maksimalno po cijeni od 3,11 centi po akciji.

U Komisiji za hartije od vrijednosti juče nije bilo Mirjane Pešalj, člana KHOV-a, zadužene za nadzor tržišta, kao ni predsjednika Komisije Zorana Đikanovića, koji je bio u Skupštini. Iz KHOV-a su “Vijestima” nezvanično rekli da nijesu upoznati sa ovom transakcijom, ali i da će prvog narednog radnog dana detaljno sve provjeriti.

Direktor berze odbacuje da je bilo fiktivnih transakcija

Direktor Montenegroberze odbacuje sumnje da je bilo fiktivnih transakcija. Maksimović je rekao da je jučerašnja transakcija sa akcijama MIG-a, urađena po aukcijskoj metodi trgovanja i 1:1 i pravilima berze.

”Ovaj metod trgovanja se koristi za prodaju veće količine akcija (preko pet odsto ukupnog kapitala), kada prodavac sam odredi početnu cijenu po kojoj je spreman prodati akcije… Kako smo pri donošenju Odluke o održavanju aukcije imali samo zahtjev za prodaju - ne možemo govoriti o “dogovorenoj” transakciji jer se sve do danas i otvaranja tržišta po definisanom rasporedu nije znalo da li će neko biti zainteresovan za kupovinu akcija”, tvrdi Maksimović.

Galerija

Bonus video: