Moody's ne vjeruje da ćemo uspješno vraćati dug za autoput

U Moody'su smatraju da će fiskalni sistem biti ranjiv zbog deficita budžeta od šest odsto BDP-a u narednih četiri godine, povećane potrebe za zaduživanjem i uvećanim spoljnim neravnoteža
14 komentar(a)
Autoput, Foto: Arhiva "Vijesti"
Autoput, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.11.2014. 22:15h

Bonitetna agencija Moody's zadržala je kreditni rejting Crne Gore na Ba3, ali je, zbog zaduženja za gradnju autoputa, degradirala ekonomske izglede za naredni period sa stabilne na negativnu.

Osim zaduženja za četvrodogorišnju gradnju prioritetne dionice autoputa koji će koštati više od 800 miliona eura, ili 23,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), Moody's je prognozu crnogorske ekonomije snizio i zbog očekivane erozije fiskalnih kapaciteta države za ublažavaje vanjskih udara.

Oko 120 miliona eura je državno učešće u gradnji autoputa, a ostatak je kineski kredit. Državni dug Crne Gore na kraju septembra je iznosio oko 1,97 milijardi ili 57,9 odsto BDP-a.

U Moody'su smatraju da će fiskalni sistem biti ranjiv zbog deficita budžeta od šest odsto BDP-a u narednih četiri godine, povećane potrebe za zaduživanjem i uvećanim spoljnim neravnoteža.

„Ocjena Ba3 odražava visoki kpacitet za stvaranje prihofa, s omjerom od 40 odsto BDP-a i povoljnim prosječnim troškovima finansiranja koji podržavaju priuštivost indikatora za zaduživanje“, navodi se u saopštenju Moody'sa.

Iz agencije upozoravaju da će postojeći kreditni rejting Crne Gore biti ugrožen zbog prekoračenja troškova, što navode i kao dokaz da su fiskalni i vanjski faktori gori od očekivanih.

„To je i znak ograničenom pristupu međunarodnom tržištu kapitala u pokušaju refinansiranja dospjelih obaveza. Negativan priliv stranih direktnih investicija, lošija turistička aktivnost zbog produženog rusko-ukrajinskog sukoba ili usporavanje rasta robne razmjere sa partnerima u Evropskoj uniji (EU) i regionu takođe takođe mogu negativno uticati na rejting“, pojasnili su iz Moody'sa.

Američki Moody's je, uz Standard and Poor's i Fitch, jedna od najvećih kreditnih agencija koje se bave procjenom kreditnog rizika zemalja i kompanija.

Bonus video: