MORT dao Turcima da grade kule

Ministarstvo koje sad vodi Duško Marković oborilo rješenje budvanske arhitektice i dao saglasnost na gradnju dva solitera. Bivši ministar Pavle Radulović uradio je ranije suprotno
3750 pregleda 4 komentar(a)
Idejno rješenje solitera kod Jadranskog sajma
Idejno rješenje solitera kod Jadranskog sajma
Ažurirano: 03.01.2020. 18:55h

Ministarstvo održivog razvoja dalo je saglasnost turskoj kompaniji „Mia investments“ da gradi hotel sa pet zvjezdica sa apartmanima za tržište „Mia Budva“, odnsosno dvije kule od po 15 i 16 spratova na prostoru ispred Jadranskog sajma.

Time je resorno ministarstvo, kojim koordinira premijer Duško Marković, nakon punih godinu i po dana, koliko je trajala borba vladajućih partija u Budvi (Demokrata, Crnogorske i GP URA) da se spriječi gradnja stanova za tržište na jednoj od najatraktivnijih lokacija u metropoli turizma stavila tačku.

MORT je poništio rješenje glavne arhitektice Ane Samardžić, koja je odbila da izda saglasnost na idejno rješenje budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa, te prihvatilo žalbu turskih investitora.

Prije pola godina ona je isto postupila kada joj je turska firma dostavila gotovo identično rješenje, ali je tada projekat imao dvije kule od po 15 spratova, a takvu njenu odluku je tada potvrdilo i Ministarstvo održivog razvoja, kada je njima rukovodio ministar Pavle Radulović. Turci su onda „izmijenili“ idejno rješenje i praktično napravili identično prethodnom, samo što je jedna kula bila veća za sprat. Samardžić ih je ponovo odbila, nakon čega su se oni žalili, ali u međuvremenu Radulović zbog afere oko korupcije građevinskih inspektora podnosi ostavku i resor je preuzeo premijer.

„Rješavajući po zahtjevu „Mia investments“ DOO Podgorica, prvostepeni javnopravni organ (Glavni arhitekta Budva) je nakon sprovedenog ispitnog roka odbio da da saglasnost na idejno rješenje, budući da „nije prikazan odnos predmetnog objekta prema preostalom dijelu uže, ili šire lokacije... Koristeći ovaj princip kreiranje forme objekat postaje neusklađen sa oblikovnim smjernicama planskog dokumenta u dijelu volumetrije objekta. Ovo ministarstvo, međutim, nalazi da u predmetnoj stvari činjenice nijesu u potpunosti utvrđene, odnosno da su pogrešno utvrđene, što je dovelo do nepravilne i nezakonite odluke“, navodi se u rješenju MORT-a, u koje su „Vijesti“ imale uvid.

MORT je, kako su naveli, pribavilo mišljenje glavnog državnog arhitekte, te nakon sagledavanja svih spisa, „a naročito imajući u vidu stručno mišljenje“ utvrdilo je da je idejno rješenje „Mia investments“ izrađeno u skladu sa detaljnim urbanističkim planom „Budva centar“. U idejnom rješenju u koje su „Vijesti“ imale uvid, “Mia investments” namjerava da gradi hotel sa pet zvjezdica „Mia Budva“ - objekat sa postamentom i dvije kule ukupno 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 858.

„Objekat je projektovan kao složena forma sa postamentom i dvije kule, na jugozapadu - kula A, i sjeveroistoku - kula B. Projektovano je 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 858. Objekat u podzemnim etažama ima neto 13.106,81 kvadrat, u nadzemnim 34.066,05 kvadrata, što ukupno iznosi 47.172,86 kvadrata Kula A dvije garažne etaže, prizemlje i 16 spratova, a kula B dvije garažne etaže, prizemlje i 15 spratova u dvije podzemne etaže smješten je garažni prostor, hotelske tehničke prostorije i servisne prostorije za potrebe hotela.

U postamentu objekta (prizemlje i 1. sprat), smješteni su javni hotelski sadržaji, administracija, poslovni prostori i otvoreni bazen na krovu prizemlja sa platoom sa ležaljkama. U kulama (od 2-15. sprata) projektovane su smještajne jedinice - hotelske sobe i apartmani, ukupno 358 smještajnih jedinica“, stoji u idejnom rješenju.

Gradnja je predviđena na parceli od 8.500 kvadrata, uknjižena na firmu „Safiro beach“, iza koje po tvrdnjama biznismena Duška Kneževića, za kojim je raspisana potjernica, stoji Branimir Gvozdenović i Milo Đukanović, koje je i optužio da su mu oteli atraktivnu parcelu. Druga strana je to demantovala. Budvanska opozicija, a sadašnja vlada

juća koalicija godinama unazad je tvrdila da je u pitanju biznis Gvozdenovića, odnosno njegovog sina Marka. Inače, zemljišni kompleks je pod hipotekama Pireus banke, zbog milionskih kredita, a takođe i staromještani vode borbu za povraćaj, te pred sudom dokazuju da im je zemlja oduzeta bez naknade.

Turci kažu da nema Gvozdenovića u firmi

Izvršni direktor „Mia investments“ Habip Arikan je ranije za „Vijesti“ kazao da ne posluju sa crnogorskim političarima i da iza te kompanije ne stoje Gvozdenovići. Zamoljen da odgovori ko su vlasnici firme „Mia investments“, odnosno ko stoji iza firmi koje raspolažu za 66 odsto kapitala - londonskih kompanija Feelife Limited, Lowell Resources Limited i Corpes Properties Limited, čiji su osnivači sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim ostrvima, Arikan je kazao da su to isključivo njegovi dugogodišnji prijatelji i poslovni partneri Murat Kader i Ozan Sener i niko drugi.

Bonus video: