Mrdović bi da se vrati u Senat DRI

Jedan član Senata fali četiri i po godine, odnosno dok je Mrdović bio u diplomatiji. U DRI kažu da im sada treba ekonomista, a on je pravnik
221 pregleda 0 komentar(a)
Dušan Mrdović (Novina)
Dušan Mrdović (Novina)
Ažurirano: 03.10.2014. 19:46h

Doskorašnji ambasador Crne Gore u Makedoniji, pravnik Dušan Mrdović prijavio se za petog člana Senata Državne revizorske institucije (DRI). Jedan član Senata DRI fali četiri i po godine, odnosno dok je on bio u diplomatiji.

"Vijesti" od izvora u Skupštini saznaju da se na javni poziv parlamentarnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet prijavilo ukupno osam kandidata. Rok za prijave je istekao juče, a moguće da poštom stigne još neka kandidatura.

Mjesto u vrhovnoj reviziji žele bivši poslanik Pokreta za promjene (PzP) i bivši član Odbora za ekonomiju Zarija Pejović, bivši pomoćnik ministra poljoprivrede Branko Bulatović, državni revizor Neli Ćuković i izvršni direktor barske firme Regent Žarko Đurišić.

Prijave su poslali direktor Uprave za dijasporu u Ministrarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija i bivši direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finasiranje terorizma Predrag Mitrović, službenik Regulatorne agencije za energetiku Mirko Jovović i pravnik Tatjana Rakočević.

Osim Mrdovića i Rakočević, ostali su se već prijavljivali za tu poziciju u DRI.

Iz vrhovne revizije je više puta saopšteno da im je potreban ekonomista i da to mjesto treba što prije popuniti jer bi se na taj način povećao obim revizija. Senat DRI je zadužen za kontrolu trošenja novca iz državnih i opštinskih budžeta, fondova, preduzeća i ustanove u kojima je država osnivač ili ima većinsko vlasništvo...

U DRI je upražnjeno mjesto načelnika Sektora 3, koji se bavi revizijom državnih fondova.

Članu Senata Nikoli Kovačeviću, koji je izabran prošle godine, dodijeljen je Sektor 4 koji se bavi revizijom političkih partija, sudova i drugih državnih organa. Taj sektor je pokrivao Mrdović prije prelaska na ambasadorsko mjesto.

Upražnjeno mjesto je važno popuniti i zbog donošenja odluka u Senatu DRI. Zakonom je definisano da Senat odluke donosi većinom glasova ukupnog broja članova, a godinama ih ima četiri.

Prema novom zakonu o DRI, procedura za izbor članova Senata DRI je premještena iz Administrativnog u Odbor za ekonomiju.

Administrativni odbor je dva puta bezuspješno raspisivao konkurs za to mjesto. Nije ga izabrao jer se o kandidatu nisu dogovorili u vladajućoj koaliciji, a kandidata poželnjog za opoziciju nisu podržali.

Zariju Pejovića je na drugom konkursu podržala opozicija (DF, SNP i Pozitivna), a državnog revizora Radula Žurića vladajući DPS i Bošnjačka stranka. Poslanik SDP-a Rifat Rastoder ostao je uzdržan u drugom krugu, pa je konkurs poništen. Da bi bio izabran kandidat, mora da ima podršku sedam članova odbora.

Skupština je krajem jula prošle godine imenovala Nikolu Kovačevića, koji je kadar DPS-a, za senatora DRI, a Milana Dabovića za predsjednika Senata. Dabović je zamijenio Miroslava Ivaniševića koji je u aprilu prošle godine podnio ostavku zbog kompromitujućeg video snimka. Njih dvojica su na Administrativnom odboru izabrani tajnim glasanjem.

U Senatu DRI su još Branislav Radulović i Dragiša Pešić.

Funkcija člana Senata DRI je stalna, dok se predsjednik Senata bira na period od devet godina.

Bonus video: