Mugoša o prodaji Kombinata: Grad je vlasnik zemljišta KAP-a, ali ćemo se dogovoriti

Urbanistički plan za KAP postoji i investitori su već značajno oslobođeni plaćanja naknada
201 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2014. 20:10h

Glavni grad je vlasnik zemljišta na kojem je izgrađen Kombinat aluminijuma (KAP), ali smo spremni da budemo konstruktivan partner Vladi i investitorima, odgovorio je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša na pitanja “Vijesti” povodom zahtjeva jednog od zainteresovanih kupaca za kupovinu imovine KAP-a.

Nikšićki Uniprom, za čiju ponudu stečajni upravnik KAP-a kaže da je najozbiljnija, traži da se prije kupoprodaje u korist fabrike riješi spor sa statusom zemljišta. Stečajna uprava, prema oglasu, prodaje objekte sa zemljištem.

Uniprom je tražio i da se prostor Kombinata proglasi industrijskom zonom, da se dozvoli dogradnja novih objekata u funkciji proizvodnje sa industrijskom namjenom i osloboditi investitora plaćanja poreza i komunalija. Mugoša je kazao da već postoji urbanistički plan za KAP-a, da su investitori već značajno oslobođeni plaćanja naknada, kao i da će “Glavni grad preduzeti sve mjere da adekvatno izađe u susret razvoju proizvodnih i drugih kapaciteta KAP-a”.

Ko je sada vlasnik zemljišta na kojem se nalazi kompleks Kombinata aluminijuma?

Kombinat aluminijuma Podgorica u katastarskoj evidenciji vodi se kao korisnik zemljišta na kome su sagrađeni objekti fabrike. Riječ je o zemljištu koje je u vrijeme gradnje fabrike Opština Titograd eksproprisala od privatnih vlasnika i dala na korišćenje KAP-u.

Da li postoje imovinski sporovi poznati Glavnom gradu u vezi sa zemljištem KAP-a?

Nije mi poznato da se trenutno vode neki takvi sporovi. Ono što znam jeste da je 2010. godine tadašnji menadžment KAP-a pokrenuo postupke za promjenu upisa u katastarskim evidencijama kako bi se njihovo pravo korišćenja na nepokretnostima pretvorilo u pravo svojine. Uprava za nekretnine – PJ Podgorica prihvatila je zahtjeve KAP-a i donijela rješenja o promjeni upisa. Glavni grad se žalio na ovakva rješenja i sve nadležne instance odlučile su u našu korist, čime su predmeti vraćeni Upravi za nekretnine na ponovno rješavanje. Nakon proglašenja stečaja u KAP-u prošle godine, Uprava za nekretnine je ove postupke obustavila.

U vezi sa ovim želim da istaknem da će uprava Glavnog grada u okvirima svojih nadležnosti dati puni doprinos rješavanju problema KAP-a i biti, kao i uvijek, konstruktivan partner i Vladi Crne Gore i investitorima koji ponude kvalitetne projekte, vodeći računa, naravno, o zaštiti interesa građana Podgorice, što je naša prvenstvena obaveza.

Šta je postojećim urbanističko-planskim dokumentima predviđeno na prostoru KAP-a? Da li je za Glavni grad prihvatljivo da taj prostor postane industrijska zona u kojoj investitori ne bi plaćali naknade za uređenje građevinskog zemljišta i imali neke druge povlastice? Koliko bi trajala procedura izmjene planova i donošenja neophodnih odluka?

Prostor na kome se nalazi Kombinat aluminijuma obuhvaćen je Generalnim i Detaljnim urbanističkim planom „Industrijska zona - KAP”, za koji su 2012. godine urađene izmjene i dopune za dio prostora na kom je predviđen koridor južne obilaznice oko grada. Na prostoru KAP-a, shodno postojećem stanju planom su predviđeni industrijski objekti i izgradnja novih. Takođe, namjena površina neposredno uz KAP takođe se pretežno odnosi na industriju i proizvodnju, u okviru čega se mogu planirati industrijski objekti sa svim neophodnim sadržajima, magacini otvorenog, poluotvorenog i zatvorenog tipa, hladnjače, proizvodno zanatstvo, skladišta, stovarišta, robno-distributivni centri, servisne zone, komunalno-servisni objekti, pumpne stanice i elektrocentrale. Ova rješenja podržana su i predlogom Prostorno-urbanističkog plana Podgorice koji će se pred odbornicima Skupštine Glavnog grada naći na sjednici 31. januara. Imajući ovo u vidu, ne vidim potrebu za donošenjem novih planova, ali ukoliko bude zahtjeva u tom pravcu, mi ćemo ih razmotriti i odgovorno se odrediti prema njima.

Kada je riječ o naknadi za uređenje građevinskog zemljišta, podsjetiću da je Glavni grad u prethodnom periodu davao izuzetno značajne povoljnosti predviđajući na prostoru „Agroindustrijske zone”, „Industrijske zone A” i „Servisno-skladišne zone” umanjenja i do 60 odsto. Shodno izmjenama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata iz prošle godine pripremili smo novu Odluku o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, a zakon predviđa da se za sve proizvodne sisteme koji zapošljavaju najmanje 50 radnika naknada ne plaća, jer su to objekti od opšteg interesa.

Kako izbori mogu uticati na odluke

Da li će i kako održavanje lokalnih izbora u Podgorici uticati na usvajanje novih planova za prostor KAP-a ili donošenje mogućih odluka u vezi sa oslobađanjem investitora od plaćanja određene dažbine Glavnom gradu? Izbori dolaze i prolaze i to niti smije, niti može da zaustavi razvoj i stvaranje uslova za proizvodnju i zapošljavanje. Kao što sam već rekao, Glavni grad će preduzeti sve mjere da adekvatno izađe u susret razvoju proizvodnih i drugih kapaciteta KAP-a.

Galerija

Bonus video: