Mugoša šef Poreske?

Kadrovska komisija poslala predlog Vladi. Mugoša je bio na raznim pozicijama u opštinskoj vlasti
75 pregleda 0 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Miomir M. Mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.10.2015. 05:19h

Vlada bi danas trebalo da odlučuje o predlogu da direktor Poreske uprave (PU) bude Miomir M. Mugoša, bivši sekretar podgoričkog Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

"Vijestima" je iz više izvora u Vladi, Opštini Podgorica i Poreskoj upravi potvrđeno da je Mugoša favorit za tu funkciju. U Vladi je "Vijestima" rečeno da je "velika vjerovatnoća da on bude izabran". Predlog Ministarstva finansija je usvojila Vladina Komisija za kadrovska i administrativna pitanja.

Mugoša, koji juče nije bio dostupan za odgovore na ovu temu, ima Pravni fakultet, član je Glavnog odbora vladajućeg DPS-a i zamjenik je predsjednika opštinskog odbora te partije u Podgorici. Bio je na raznim pozicijama u podgoričkoj vlasti, dok je gradonačelnik bio Miomir Mugoša.

Profesor državnog Ekonomskog fakulteta Milan Lakićević podnio je sredinom septembra neopozivu ostavku sa mjesta direktora Poreske, gdje je bio od početka 2013. Do izbora rukovodioca, PU upravlja pomoćnik ministra Novo Radović.

Ukupan poreski dug je 537 miliona eura. Prema nezvaničnim informacijama, Lakićević nije mogao da trpi kritike javnosti o nivou poreskog duga, koji je većinom naslijedio, slaboj naplati, ni pritiske da preduzme oštrije mjere prema određenim dužnicima. On se zvanično nije oglašavao tim povodom.

Kandidat za direktora PU bio je savjetnik bivšeg gradonačelnika Mugoše i načelnik podgoričke Komunalne policije. Komesar je muških liga u Košarkaškom savezu Crne Gore.

Miomir M. Mugoša se pominjao za poziciju zamjenika gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, ali nije bio po volji Stijepoviću, ni koalicionom partneru DPS-a u Glavnom gradu. Bio je i kandidat za pomoćnika ministra odbrane, ali za tu funkciju nije bilo saglasja u vladajućoj koaliciji.

Grupa službenika i namještenika Glavnog grada je prošle godine, zbog postupka dodjele stanova, podnijela državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika, kojom je obuhvaćen i Miomir M. Mugoša. Optužuju se , uz nekadašnje članove Komisije za rješavanje stambenih potreba, za više krivičnih djela (povreda službenog ovlašćenja, koruptivne radnje na štetu državne imovine...).

Bonus video: