MUP besplatno koristi zgradu koju je kupio Aco Đukanović

Treba li da odahnemo zbog toga što Aco Đukanović dvije godine velikodušno državnim organima ne traži da mu plaćaju zakupninu, pitao je poslanik SNP-a
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2011. 08:51h

Vlada besplatno koristi bivše prostorije Centra bezbjednosti, koje su sada u vlasništvu Aca Đukanovića, rođenog brata doskorašnjeg premijera Mila Đukanovića.

To je juče u Skupštini saopštio Ministar finansija Milorad Katnić, odgovarajući na pitanje poslanika SNP-a Velizara Kaluđerovića.

On je rekao da Uprava policije više ne "stanuje" u tom starom objektu, ali da su tamo smješteni šalter Ministarstva unutrašnjih poslova i sala za izdavanje biometrijskih dokumenata.

"MUP po tom osnovu nema zaključen ugovor, što znači da za korišćenje tih prostorija ne plaća nadoknadu", kazao je Katnić.

Odgovarajući istom poslaniku, Katnić je kazao da je Vlada preduzeću "Čelebić" isplatila nešto manje od 15 i po miliona eura za gradnju nove poslovne zgrade Uprave policije, kao i oko tri miliona eura Glavnom gradu, na osnovu Ugovora o poravnanju.

Kaluđerović je ocijenio da je veoma indikativno što je cijena Ugovora o gradnji nove poslovne zgrade Uprave policije za kratko vrijeme porasla za dva i po miliona eura, koliko je staru zgradu policije platio Aco Đukanović.

"Treba li da odahnemo zbog toga što Aco Đukanović dvije godine velikodušno državnim organima ne traži da mu plaćaju zakupninu", pitao je Kaluđerović.

Uprava policije, u ime Vlade, u novembru 2007. prodala je za tri miliona eura, bez tendera, kompaniji "Čelebić" 7.637 kvadratnih metara zemljišta, na mjestu bivšeg CB-a Podgorice.

Nekoliko dana prije toga, isti partneri ugovorili su, takođe bez tendera, gradnju nove zgrade policije za 13 miliona eura.

Mnogo je slučajnosti

Kompanija "Čelebić" trebalo je da preko te katastarske parcele naplati dio potraživanja kao izvođač radova na zgradi policije, ali je sud poništio tu odluku i zemljište vratio gradu Podgorici.

Nekoliko mjeseci potom, Aco Đukanović je, preko tendera, kupio tu zemlju za 3,3 miliona eura.

"Potpuno je jasno da je to mogao srediti samo neko ko ima veliku političku moć i uticaj na državne organe, kao bivši premijer, i mogao da naloži UP da ugovor o gradnji zaključi neposrednom pogodbom", dodao je Kaluđerović.

On je objasnio da za to nisu postojali nikakvi zakonski uslovi i da se u zakonu o policiji jasno navodi da se ugovori neposrednom pogodbom mogu zaključivati samo u slučaju nabavke specijalne opreme i naoružanja.

"Mnogo je ’slučajnosti’ da se ne bi moglo zaključiti da je povećanje cijene od 2,5 miliona eura za gradnju zgrade urađeno, da bi neko došao do ove ogromne imovine na teret države Crne Gore - kazao je Kaluđerović.

Katinić je kazao da Uprava policije nije mogla raspolagati tom parcelom, u Ulici Jovana Tomaševića, jer je ona bila upisana na MUP, u režimu korišćenja.

"Presudom Vrhovnog suda 2007, navedeno zemljište vraćeno je Glavnom gradu u svojinu. Na osnovu ugovora o poravnanju, Ministarstvo finansija Glavnom gradu uplatilo je oko 3 miliona eura", dodao je Katnić.

Galerija

Bonus video: