MUP-u Srbije porez za odmaralište u Bečićima 300.000 eura

Odmaralište se nalazi na atraktivnoj lokaciji, između hotela “Splendid”, “Mediteran” i “Montenegro”, na samoj bečićkoj plaži, koje godinama nije rekonstruisano, već posluje sa jednom ili dvije zvjezdice
551 pregleda 0 komentar(a)
odmaralište Pansion Beograd, Foto: Vuk Lajović
odmaralište Pansion Beograd, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.05.2015. 18:47h

Budvanski Sekretarijat za privredu i finansije dostaviće na adresu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije fakturu na iznos od 300 hiljada eura, koliko je obračunat porez na nepokretnost po većim poreskim stopama za odmaralište Pansion Beograd u Bečićima.

Odmaralište se nalazi na atraktivnoj lokaciji, između hotela “Splendid”, “Mediteran” i “Montenegro”, na samoj bečićkoj plaži, koje godinama nije rekonstruisano, već posluje sa jednom ili dvije zvjezdice.

Taj objekat se nalazi u zoni koju je Vlada svojim aktom proglasila prioritetnim turističkim lokalitetom. U toj zoni, koja se proteže uz samu obalu, Zakonom o porezu na nepokretnosti, Opštini Budva data je mogućnost da može utvrditi višu poresku stopu od stope utvrđene u skladu sa zakonom, ukoliko turistički objekat nema kategoriju četiri ili pet zvjezdica.

Kako se navodi propisima za ugostiteljski objekat kategorije tri zvjezdice, Opština može propisati poresku stopu od 2 do 2,5 odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti, za objekat dvije zvjezdice, stopu od 3 do 3,5 odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti, ugostiteljski objekat kategorije jednu zvjezdicu stopu od 4 do 4,5 odsto, za nekategorisane od 5 do 5,5 odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti.

Pansion Beograd ima nekoliko djelova, ukupno 2.380 kvadrata izgrađenog prostora ima 220 ležaja i u njemu godinama odsjedaju službenici i zaposleni u srbijanskom MUP-u.

Izgrađen je na zemljišnom kompleksu od 20.000 kvadrata na obali.

Imajući u vidu da su odredbe zakonom donijete još prije četiri godine predvidjele da Opštine u kojim su utvrđeni prioritetni turistički lokaliteti mogu primjenjivati veće poreske stope, za vlasnike nepokretnosti koji svoje objekte nijesu doveli do „željene” kategorije, to je MUP Srbije svih prethodnih godina bio povlašten i budvanska Opština nije koristila mogućnost više naplate poreza.

Opštinski Sekretarijat, kako je „Vijestima” potvrđeno, napravio je obračun poreskog duga, koji će biti dostavljen vlasniku Pansiona Beograd.

Za hotel "Park" 400.000 eura poreza

Slična sudbina očekuje i srpsku državnu firmu „EPS turs”, koja gazduje hotelom i vilama “ Park ”. Hotel „ Park ” koji je trenutno zatvoren odlukom Poreske uprave, zbog poreskog duga na ime neplaćenog poreza za doprinose, nalazi se takođe u elitnoj zoni, tik uz Slovensku plažu na samom ulazu u Budvu, dok su vile smještene u naselje Podkošljun.

Cijeli kompleks im oko 90 hiljada kvadrata. Hotel “ Park ” koji raspolaže sa oko 300 ležaja, smješten je na zemljišnom kompleksu, koji ima ukupno 25 hiljada kvdrata. Nešto dalje, u naselju Podkošljun, u vlasništvu iste firme je i 16 vila na 15.000 kvadratnih metara. Svi objekti imaju oko 1.000 ležaja.

Firmi ”EPS turs”, koja takođe nije rekonstruisala hotel “ Park ” koji ima svega dvije zvjezdice, i u krajnje je lošem stanju, na ime poreza na nepokretnost, po većim stopama, može biti obračunato oko 400 hiljada eura poreza. Srpska Agencija za prvatizaciju, još u oktobru prošle godine objavila je da je za privtizaciju hotela i vila “ Park ” zinteresovano gotovo deset kompnija i preduzetnika. Mediji odavno spekulišu da je MUP Srbije spreman da proda Pansion Begrad, a prije nekoliko godina vodili su se intenzivni pregovori sa nekoliko crnogorskih hotelijera.

Bonus video: