Mur u depeši: Sjever stagnira, dok Podgorica i primorje uživaju u investicionom bumu

Mur vjeruje da će američki doprinos podstaći Vladu, ali i ostale donatore da se više uključe u podršku sjeveru
158 pregleda 0 komentar(a)
sjever Crne Gore, Foto: Jack Brauer
sjever Crne Gore, Foto: Jack Brauer
Ažurirano: 12.09.2011. 09:07h

Razlike u razvoju crnogorskog sjevera i juga mogu imati posljedice na političku i socijalnu stabilnost, s obzirom na velike razlike u svim vodećim ekonomskim parametrima, piše bivši američki ambasador u Podgorici Roderik Mur u depeši Vašingtonu od 1. jula 2009. godine.

U depeši pod naslovom Dvije Crne Gore (Two Montenegros), koju je nedavno objavio Vikiliks (WikiLeaks), Mur piše da crnogorski sjever broji 11 opština, zauzima pola crnogorske teritorije sa većinom prirodnih resursa i sa oko 220.000 stanovnika (oko trećine ukupne populacije) koji su na referendumu 2006. godine u većini glasali protiv obnove državnosti, nakon čega su nastavili da podržavaju prosrpske partije.

Potreba za ulaganjima na sjeveru

Mur navodi da je Vlada Crne Gore, zajedno sa donatorima, prepoznala potrebu da se ulaže za poboljšanje uslova na sjeveru i dodaje da su Amerikanci za te svrhe, preko agencije USAID, do tada uložili 10 miliona dolara i to za stimulisanje privatnog sektora i povećanje stabilnosti „u tom osjetljivom regionu“.

Sjever Crne Gore se, inače, opisuje kao predio bogat prirodnim bogatstvima poput obradivog zemljišta, drvnog bogatstva, nalazišta olova, cinka i uglja, kao i velikog hidropotencijala.

Sjever Crne Gore se, inače, opisuje kao predio bogat prirodnim bogatstvima poput obradivog zemljišta, drvnog bogatstva, nalazišta olova, cinka i uglja

"Sjeverni region se, takođe, može pohvaliti prelijepim krajolicima, kulturnom baštinom i izvrsna je lokacija za razvoj eko i avanturističkog turizma. Sjever posjeduje velike mogućnosti za razvoj poljoprivredne proizvodnje i to sa pravim sertifikatima organske proizvodnje. Voće, povrće, ljekovito bilje i čajevi, ako se dobro upakuju i prezentiraju, mogli bi da se izvoze ili prodaju stranim turistima željnim autentičnog crnogorskog iskustva", opisuje Mur potencijale crnogorskog sjevera.

I pored tih prednosti, kako ističe američki diplomata, taj region je znatno siromašniji od centralnog i južnog dijela države.

"Taj dio ekonomski stagnira, dok Podgorica i primorje uživaju u investicionom bumu, što znatno povećava kontrast između regiona. Na primjer, sjever je u ukupnim investicijama učestvovao sa svega 7 odsto u 2008. godini, dok je tamošnja stopa nezaposlenosti od preko 15 odsto znatno veća nego u centralnom (9,4 odsto) i primorskom regionu (8,6 odsto). I nivo siromaštva na sjeveru, sa 14,9 odsto je veći nego u središnjem i primorskom dijelu Crne Gore (6,5 i 6,8 odsto)", navodi se u depeši i dodaje podatak o tehnološkom zaostatku sjevera, jer samo 45 odsto stanovništva tog regiona umije koristiti računare, za razliku od dvije trećine informatički pismenog stanovništva u ostatku Crne Gore.

Američki doprinos će podstaći Vladu

Mur vjeruje da će američki doprinos podstaći Vladu, ali i ostale donatore da se više uključe u podršku sjeveru i njegovo jačanje na „duže staze“.

Doskorašnji ambasador SAD u Podgorici piše i da tokom čestih putovanja po sjevernim opštinama čuje iste ili slične primjedbe i žaljenja u svim tamošnjim opštinama. One se odnose uglavnom na lošu infrastrukturu, prije svega puteve čiju rekonstrukciju smatraju prioritetom, ali i na problem smeća i otpadnih voda.

Mur vjeruje da će američki doprinos podstaći Vladu, ali i ostale donatore da se više uključe u podršku sjeveru

"Naši sagovornici se žale i da su ulaganja u primorje i Podgoricu nesrazmjerno veliki u odnosu na sjever. Na primjer, budžet turističkog centra Budve (u kojoj živi svega 15.000 stanovnika) u 2008. godini bio je 46,5 miliona eura, dok je budžet svih 11 sjevernih opština (sa oko 220.000 stanovnika) zajedno iznosio 54,7 miliona. Gradonačelnik Mojkovca nam je rekao da se novac za pojedine primorske opštine izdvaja i iz državnog budžeta zbog čega je sjeverni region teško zapostavljen", kaže se u depeši.

Problemi sjevera vezani za sve manje radnih mjesta

Navodi se da su problemi sjevera vezani i za sve manje radnih mjesta, ali i emigracija, s obzirom na to da je veliki broj stanovnika sa sjevera Crne Gore preselio u Podgoricu, primorje, ali i u susjednu Srbiju, zapadnu Evropu, te Sjedinjene Američke Države (SAD).

"Iseljavanje je opustošilo to područje od možda najboljih i najenergičnijih stanovnika", ocjenjuje Mur.

Diplomata piše i o Vladinom programu „Posao za vas“ koji je pokrenut 2008. godine i koji je imao za cilj da otvori nova radna mjesta i pospješi ekonomiju. Mur navodi da je Vlada dobila 500 prijava na sjeveru, preko kojih je otvoreno novih 2.000 radnih mjesta, „mada opozicione partije i neki predstavnici lokalnih vlasti na sjeveru tvrde da su priliku za zapošljavanje preko tog programa imali samo oni izabrani građani koji su lojalni vladajućoj koaliciji“.

"Iseljavanje je opustošilo to područje od možda najboljih i najenergičnijih stanovnika", ocjenjuje Mur

U depeši se ističe i da je Vlada na sjeveru pokrenula nekoliko infrastrukturnih projekata, poput valorizacije Bjelasice i Komova i gradnje četiri velike hidroelektrane na Morači.

Idealno mjesto za krijumčarenje

Navodi se da je sjever osjetljiv i zbog svoje nacionalne strukture, što uz siromaštvo može biti „izazov.“

"Geografija na sjeveru u kombinaciji sa nedovoljnom vladavinom prava čini ga idealnim mjestom za razne nelegalne aktivnosti, poput krijumčarenja, posebno narkotika. Policijski izvori su nam rekli da su Plav i Rožaje glavne tranzitne tačke za narkotike i ostalu robu sa Kosova i Albanije prema Bosni i Hercegovini i zapadnoj Evropi", referiše Mur svojoj Vladi u Vašingtonu.

Mur ističe i da je Crna Gora odradila nesumnjivo najbolji posao u regionu kada je u pitanju međunacionalni i međuvjerski sklad

Mur ističe i da je Crna Gora odradila nesumnjivo najbolji posao u regionu kada je u pitanju međunacionalni i međuvjerski sklad i da su zanemarljivi slučajevi sukoba po tim osnovama.

"Zapravo, stanovnici Bijelog Polja ponosno ističu svoju dugu tradiciju tolerancije. Ipak, istraživanja javnog mnjenja konstantno pokazuju da Srbi, od kojih većina živi na sjeveru, pokazuju snažan otpor Vladi koju vodi DPS. Njihove veze sa Srbijom posebno su ojačane odlukom Vlade u Beogradu da dodijeli državljanstva samo na zahtjev, a mnogi Crnogorci, posebno sa sjevera, studiraju ili rade u Srbiji. Napomena: Vrlo je bitno da se shvati da je etnički identitet mnogih pravoslavnih Crnogoraca dvojak: Onaj koji podržava crnogorsku nezavisnost za sebe najčešće kaže da je Crnogorac, dok njegov brat suprotne političke opcije sebe smatra Srbinom; „Crnogorac“ i „Srbin“ su mnogo više politički nego etnički identiteti", smatra Mur.

Bonus video: