Na evropskim berzama zavladala nervoza

Evropska tržišta dionica oscilirala su danas između pozitivnog i negativnog, pri čemu su ulagače ohrabrile poruke o nužnoj direktnoj dokapitalizaciji evropskih banaka iz evropskog kriznog fonda
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2012. 19:54h

Indeks Londonske berze FTSE porastao je 0,5 posto na 5.323 boda dok je frankfurtski DAX bio je osjetno skromnijem plusu, od samo 0,1 posto, i iznosio je 6.284 boda. Pariški CAC ostao je gotovo nepromijenjen i iznosio je 3.016 bodova.

U fokusu je i dalje Španija, čiji su troškovi zaduživanja skočili nadomak nivoa neodrživog i zbog najave da se sprema da izda nove obveznice kako bi finansirala spašavanje posrnule "Bankije" i pomogla u finansiranju svojih prezaduženih regija.

Španske nedaće potstakle su juče Evropsku komisiju da predloži formiranje "bankovne unije" i zatraži direktnu dokapitalizaciju posrnulih banaka iz evropskog kriznog fonda. Takav je signal danas podržao evropski bankarski sektor, koji je u prosjeku dobio na vrijednosti 0,5 posto. Tako je BNP Paribas dobio na vrijednosti 1,3 posto, UniCredit 1,2 posto, Deutsche Bank 0,9 posto a Intesa SanPaolo 0,5 posto.

U međuvremenu je američka vlada danas snizila procjenu svog privrednog rasta u prvom tromjesečju, sa 2,2 na 1,9 posto. Tržišta je razočarao i izvještaj privatne kompanije ADP, koji je pokazao skroman rast zapošljavanja u američkom privatnom sektoru u maju mjesecu.

Njemački proizvođač čelika "Thyssenkrupp" oslabio je 2,2 posto a na gubitku su bili i proizvođači čelika "Heidelbergcement" i "Lafarge", i to 1,3 odnosno 1,2 posto. Pale su i akcije proizvođača industrijskih hemikalija BASF za 0,9 posto. Automobilski sektor takođe je izgubio na vrijednosti, pa je Fiat oslabio 3 posto, Reno 1,1 a Mišelin 1,8 posto.

Trgovci očekuju oscilacije i u narednim sedmicama, s obzirom na izbore u Grčkoj čiji bi ishod mogao da odluči i o ostanku odnosno odlasku Grčke iz eurozone. Indeks Tokijske berze Nikkei oslabio je 1,05 posto na 8.542 bodova.

Bonus video: