Na gradilištu hotela "As" nema nijednog radnika

Kompletan kompleks hotela “As” trebalo bi prema planu da bude završen do juna mjeseca
372 pregleda 10 komentar(a)
Perazića do, Foto: Vuk Lajović
Perazića do, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.02.2015. 17:47h

Gradilište hotelskog kompleksa As u Perazića dolu potpuno je pusto, a već više od sedam dana na njemu nema radnika.

Radovi su se u proteklih pola godine izvodili sporadično, da bi pred Novu godinu, kada je zbog duga isključena struja, bili prekinuti pa nastavljeni.

Gradilište je juče bilo pusto, u šta se uvjerila i ekipa „Vijesti“. Radnika, odnosno obezbjeđenja nije bilo na ulaznoj rampi u gradilište, gdje i dalje stoji građevinska tabla sa istaknutom građevinskom dozvolom, po kojoj bi cijeli kompleks trebalo da optimistički bude završen u junu ove godine.

Iako je Vlada dala jasne rokove, ali i ustupke kompaniji Nega tours, kojima je precizirano da krajem decembra dio hotelskog kompleksa mora da primi prve goste, nažalost, AS je i dalje samo betonska konstrukcija.

Kompaniju Nega tours, kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata, osnovale su firme Montena invest limited i Nikats engineering limited, a članovi borda direktora su Viktor Mazanov i Nedeljko Gardašević.

Gradnja hotela As, ušla je u 13. godinu, jer je još davne 2002. tadašnja HTP Budvanska rivijera prodala hotel kompaniji Nega tours, koja je započela obimnu rekonstrukciju i dogradnju novog krila hotela, sa ambicioznim investicionim planom gradnje marine, spa-centra i ostalih pratećih sadražaja, koje treba da ima hotel sa pet zvjezdica.

Nakon početnih intenzivnih radova, usijecanja brda i gradnje novog krila, te garaže i ostalih betonskih radova, svih prethodnih godina radovi se izvode sporo, tako da praktično još nijesu završeni grubi građevinski radovi.

Vlada je u više navrata prijetila da će raskinuti ugovor, ali je ipak odlučila da da šansu investitiru zaključujući aneks ugovora, te dajući jasne rokove do kada hotel mora primiti prve goste. Aneksom ugovora koji je zaključen 17. februara prošle godine, kompanija se obavezuje da u prvu fazu u rekonstrukcije i dogradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, a u drugu fazi 35 miliona eura.

Investitor je bio dužan da do 15. novembra 2014. realizuje 50 odsto ukupnih sredstava za prvu fazu ulaganja, odnosno 7,5 miliona eura. Komisija Ministarstva turizma je konstatovala da je taj iznos uložen u prvu fazu.

Dat je rok da do 1. decembra 2015. treba da otvore hotel, a u slučaju da neka od obaveza ne bude ispunjena, aneksom je decidno naznačeno da će ugovor biti raskinut.

Nega tuors je dostavila bankarske garancije vrijedne tri miliona eura, sa rokom važenja do 1. februara 2016, a koja je pribavljena kod Sberbanke iz Moskve.

Gradnja hotela As ušla je u 13. godinu, a još nijesu završeni grubi građevinski radovi

Ukoliko ugovor bude raskinut zbog neispunjenja obaveza u određenim rokovima, Vlada je zadržala pravo da raskine ugovor i naplati garancije.

„Ukoliko investitor realizuje više od 90 odsto prve faze novog investicionog plana, a hotel nije stavljen u funkciju u dogovorenom roku, investitor će plaćati 20.000 eura na mjesečnom nivou do stavljanja hotela u funkciju“, navedeno je u aneksu ugovora.

Plaža kao deponija

Plaža u uvali Perazića dola zatrpana je stotinama kubika kamenja koje je nanio potok, a brojni graditelji istovaraili u korito.

Iako su “Vijesti” nakon septembarskog nevremena, kada je plaža zatržana kamenjem, objavile i sliku zatrpanog automobila “reno 4”, on je i dalje na istom mjestu i plaža liči na deponiju. Uređen je samo desni, manji dio plaže, i to onaj ispred kuće podgoričkog biznismena Veselina Barovića, koji je inače i zakupac. Međutim, i dalje za vrijeme ljeta besprekorno uređeni dio dijelom je zatrpan kamenim stijenama.

Bonus video: