Na graničnim prelazima povećan broj prelazaka

Petar Radović iz Granične policije kaže da Sitnicu godišnje pređe preko milion putnika i 300 hiljada vozila i to uglavnom u ljetnjim mjesecima.
52 pregleda 1 komentar(a)
Debeli brijeg, Foto: Slavica Kosić
Debeli brijeg, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.07.2017. 09:24h

Na sva tri kopnena granična prelaza u hercegnovskoj opštini u julu je povećan broj prelazaka u odnosu na prošlu godinu.

Od početka jula granični prelaz na Sitnici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, prešlo je 101.252 putnika i 27.952 vozila, što je 32 odsto više nego lani u istom periodu.

Najprometniji je bio 1. jul, kada je granicu sa BiH prešlo 16.089 putnika i 4.285 vozila .To je više i od i od najprometnijeg dana, prošle subote, na Debelom brijegu.

Na prelazak granice na Sitnici čeka se u zavisnosti od dana, ali i vremena od 20-ak minuta do preko sat i po. Najveći promet je u jutarnjim i satima pred veče, kao i vikendom. Gužva se u uslovima kad svi moraju proći jedinu kontrolnu kabinu ne može izbjeći, čak ni kada službenici granične policije imrovizuju još jednu - na otvorenom.

Petar Radović iz Granične policije kaže da Sitnicu godišnje pređe preko milion putnika i 300 hiljada vozila i to uglavnom u ljetnjim mjesecima.

Prelaz je neuslovan jer ima samo jednu ulaznu i jednu izlaznu kolovoznu traku, pa bi za kraća zadržavanja trebalo napraviti veći broj traka.

Porast prometa, ali i zadržavanja u kolonama bilježi se i na Debelom Brijegu prema Hrvatskoj, gdje prosječno dnevno predje oko 12 hiljada putnika i 2.700 vozila koja na kontrolu čekaju najmanje 15 minuta, a vikendom i znatno duže.

Radović kaže da tada prijenjuju mjere pojednostavljene kontrole kako bi skratili vrijeme čekanja. Objašnjava da postoji i druga linija kontrole gdje su zadržavanja mnogo duža, rezulktat toga je i zaplijena 10 kilograma herona kod albanskih državljana, koju su carnici otkrili u petak.

Na drugom graničnom prelazu sa Hrvatskom Kobila, dnevno bilježe prelazak oko 550 vozla. Otvoren je samo za putnički promet i uglavnom ga koristie mještani sa obje strane granice, taksisti i povremeno turistički autobusi – kada su gužve na graničnom prelazu Debeli brijeg.

Bonus video: