Na putovanja najviše troši MUP

Ministarstvo za informaciono društvo skoro dupliralo troškove putovanja
80 pregleda 12 komentar(a)
Kolona, Foto: Boris Pejović
Kolona, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.10.2015. 19:44h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), kao i ministarstva finansija i odbrane, uključujući i institucije koje su pod njihovom nadležnošću, Vladini su resori koji najviše novca troše na službena putovanja, dok najmanje putuju zaposleni u Ministarstvu zdravlja.

To je pokazao Predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu.

Prema podacima iz Predloga zakona, Ministarstvo unutrašnjih poslova je potrošilo oko 821,9 hiljada eura, od čega se najveći dio od 786,3 hiljade, odnosi na Upravu policije.

Ministarstvo finansija potrošilo je oko 673,3 hiljade. Najveći udio u potrošnji tog resora ima Poreska uprava sa 260 hiljada, ali je ta institucija uštedjela prošle godine blizu 50 hiljada na službena putovanja. Uštede je ostvarila i Uprava carina koja je potrošila 44,3 hiljade od planiranih 60,5 hiljada.

Od 609,5 hiljada, koliko je na putovanja potrošeno u Ministarstvu odbrane, najviše su potrošili zaposleni koji rade u sektoru međunarodne saradnje (342,3 hiljade), dok je Vojska Crne Gore potrošila 185,6 hiljada.

Ministarstvo zdravlja potrošilo je 46,1 hiljadu.

Na službena putovanja prošle godine, prema Predlogu zavšnog računa, iz budžeta je ukupno potrošeno 6,1 milion eura, što je 40 odsto više nego što je planirano.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija na putovanja je potrošilo oko 485,5 hiljada eura, a najveći trošak od 153 hiljade su napravila diplomatska konzularna predstavništva.

Vladin Generalni sekretarijat potrošio je oko 333 hiljade. U okviru te institucije 313 hiljada su potrošili u okviru programa za pružanje administrativne i stručne podrške na realizaciji ustavne nadležnosti

Vlade i probili su budžet za putovanja za skoro devet hiljada eura.

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma potrošili su oko 286,5 hiljada, Ministarstvu saobraćaja oko 175,5 hiljada, Ministarstvu ekonomije 169,3 hiljada, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja 152,8 hiljada, Ministarstvu prosvjete 123,18 hiljada, Ministarstvu kulture 106,37 hiljada i Ministarstvu pravde 81,66 hiljada.

U Ministarstvu rada i socijalnog staranja na putovanja su potrošili oko 83,3 hiljade, Ministarstvu nauke 64,8 hiljada, a u Ministarstvu za ljudska prava 54,2 hiljade.

Ministarstvo za informaciono društvo skoro je dupliralo troškove za službena putovanja. Budžetom su imali na raspolaganju 34,4 hiljade, a potrošili su 61 hiljadu eura.

Ministarstvo: Korisnici su, shodno Zakonu, odgovorni za svoje pojedinačne budžete

Za službena putovanja prošle godine je kroz preusmjeravanja potrošeno 999,5 hiljada, a u Ministarstvu finansija “Vijestima” je zvanično rečeno da su preusmjeravanja rađena unutar budžetskih stavki na zahtjev korisnika.

Korisnici su, kako kažu iz Ministarstva, shodno godišnjem zakonu o budžetu odgovorni za svoje pojedinačne budžete.

“Ministarstvo finansija je, cijeneći zakonska ovlašćenja odgovornih lica kod budžetskih korisnika i činjenicu da su odgovorni za definisanje i izvršavanje politike u svojim resorima, davalo tehničku saglasnost za preusmjeravanje između budžetskih pozicija, vodeći računa o zakonskom ograničenju visine preusmjeravanja”, kazalI su u Ministarstvu.

Oni su dodali da je plan bio da se prošle godine potroši 5,43 miliona eura.

Poslanicima za putovanja 786,3 hiljade

Veliki budžetski potrošač je i Skupština koja je na putovanja 81 poslanika prošle godine potrošila 786,3 hiljade eura.

Imali su na raspolaganju još 13 hiljada koje su uštedjeli.

Putovanja predsjednika države Filipa Vujanovića koštala su 168,936 hiljada, a Agencije za nacionalnu bezbjednost 51 hiljadu.

Komsija za kontrolu državne podrške i pomoći i Sekretarijat za zakonodavstvo planirali su u budžetima za putovanje po pet hiljada eura, ali nijesu potrošili ni cent.

Bonus video: