Na račune dođe 1,5 a ode 2,4 milijarde

Iz CBCG su objasnili da su podaci o prilivu i odlivu novca koje su saopštili odnose na tekuće transakcija sa inostranstvom koje su išle kroz bankarske kanale
0 komentar(a)
Novac, pare, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Novac, pare, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 18.04.2016. 18:55h

Podaci Centralne banke (CBCG) o platnom prometu sa inostranstvom na kraju prošle godine pokazuju da je obim prometa povećan u odnosu na uporedni godišnji period.

Ukupni priliv transakcija iz inostranstva bio je, kako je rečeno “Vijestima” u vrhovnoj monetarnoj instituciji na kraju prošle godine vrijedan 1,584 milijarde (1,468 milijardi 2014. godine), dok je odliv za taj period bio 2,457 milijardi (2,27 milijardi 2014.).

Njemačka Komerc banka nedavno je otkazala usluge platnog prometa sa Crnom Gorom. Razlog za to je mali obim platnog prometa sa Crnom Gorom. Komerc banka je smatrala da bi im Crna Gore bila atraktivna potrebno je da broj transakcija po dokumentarnim poslovima koji se godišnje ostvaruje, bude na sedmičnom nivou. CBCG nije dala detaljnji odgovor na pitanje o razlozima zašto je Komerc banka otkazala tu uslugu. Smatraju da poslovna saradnja banaka sa finansijskim institucijama u inostranstvu predstavlja rezultat poslovne politike i odluke svakog poslovnog subjekta.

Prema zvaničnim podacima CBCG platni promet po transakcijama na kraja prošle godine porastao je i u odnosu na 2012. godinu kada je bio priliv 1,39 milijardi, a 2,28 milijardi odliv.

Iz CBCG su objasnili da su podaci o prilivu i odlivu novca koje su saopštili odnose na tekuće transakcija sa inostranstvom koje su išle kroz bankarske kanale.

“Znači radi se o novčanim transakcijama registrovanim kroz bankarske kanale koje su rezultat razmjene roba i usluga. Uz to, riječ je o tokovima novca po osnovu raznih doznaka i transfera (plate, socijalna davanja, kamate, dividende, razne pomoći i slično...”, objasnili su CBCG.

Onu su naveli da osim tekućih transakcija, sastavni dio platnog bilansa (tokova sa inostranstvom) čine i transakcije koje se registruju na kapitalnom i finansijskom računu koji čine strane direktne investicije, portfolio investicije, razne vrste kredita, depoziti i rezerve CBCG. Kako su objasnili važno je istaći da značajni novac u Crnu Goru stiže i neformalnim kanalima (ne kroz bankarski sistem).

“Najveći dio prihoda koje Crna Gora ostvaruje u oblasti turizma stižu neformalnim kanalima, odnosno u gotovini. Turisti koji posjećuju Crnu Goru preferiraju plaćanje u kešu i to pretežno u eurima. Zato je nemoguće napraviti tačnu evidenciju tih prihoda. Zbog toga se rade njihove godišnje procjene koje govore da skoro polovina novca dolazi u gotovini, mimo bankarskih kanala”, kazali su u CBCG.

Od radnika u inostranstvu i pomoraca zvanično 400 miliona

Iz CBCG su saopštili da značajan dio novca stiže od radnika koji rade u inostranstvu i šalju novac porodici.

“Dio tog novca oko 400 miliona stiže kroz bankarske kanale, a dio ide neformalnim kanalima. Procjenjujemo da samo pomorci godišnje neformalnim kanalima pošalju oko 50-tak miliona familijama. Za sada nijesmo u mogućnosti da radimo procijenu ostalih doznaka koje stižu neformalnim kanalima”, navedeno je iz CBCG.

Objasnili su da, između ostalog, procjenu tih prihoda otežava činjenica da ne postoji nigdje egzaktan podatak o broju radnika na privremenom radu u inostranstvu.

“Ako se uzmu u obzir neke naučne studije koje su rađene u regionu i koje govore da blizu 70 odsto ukupnih doznaka dolazi neformalnim kanalima može se samo naslutiti o kakvom značajnom i stabilnom prilivu novca se radi”, kazali su u CBCG.

Bez posljedica zbog Komerca

Iz Udruženja banaka (UBCG) su kazali da se otkazivanje usluge platnog prometa crnogorskim bankama od strane njemačke Komerc banke neće negativno odraziti na banke.

“To iz razloga što crnogorske banke imaju račune za transakcije novca sa inostranstvom kod više banaka”, kazao je “Vijestima” generalni sekretar UBCG Mirko Radonjić.

Bonus video: